Počela SAFMo mini akademija: Telemach fondacija i Udruga Rezon stvaraju nove generacije umjetnika

Ulaganje u budućnost street arta i SAFMo

Nakon uspješne dvogodišnje suradnje Udruga Rezon i Telemach fondacija u susret 13. Street Arts Festivalu Mostar (SAFMo) i ove godine udružuju snage i osnažuju suradnju u unapređenju urbane kulture i edukacije mladih.

Počelo je novo izdanje SAFMo mini akademije čije su prve aktivnosti implementirane u mostarskim srednjim školama uz umjetnike, producente, članove Rezon i SAFMo tima, koji su krajem školske godine mladima donijeli dašak kreativnosti i inspiracije.

Posjetili su Srednju likovnu školu Gabrijela Jurkića, Drugu gimnaziju Mostar, JU Srednju građevinsku školu i JU Srednju ekonomsku i ugostiteljsko turističku školu te održali predavanja o povijesti i značaju street art kulture.

počela safmo mini akademija: telemach fondacija i udruga rezon stvaraju nove generacije umjetnika
počela safmo mini akademija: telemach fondacija i udruga rezon stvaraju nove generacije umjetnika

“Smatram da su ovakve edukacije jako važne za nas mlade, jer potiču kreativnost i motiviraju nas da istražimo svijet umjetnosti u javnom prostoru. Pored toga, približavaju nam mogućnosti koje nam se nude kada je u pitanju uključivanje u Street Arts Festival i urbanu kulturnu platformu u Mostaru”, riječi su učenika Kenana, koji je sudjelovao u predavanjima.

Iz Udruge Rezon ističu kako je veliko zadovoljstvo imati za podršku Telemach fondaciju koja transformira zajednice kada je u pitanju obrazovanje mladih, a ogromno bogatstvo imati učenike koji sa žarom i ljubavi gledaju na svoj grad.

 “Murali i grafiti su nešto na što mladi nailaze svakodnevno, a SAFMo mini akademija i edukacije u školama poslužile su da postave pitanja koja nisu imali koga da pitaju. Jako nam je bitno, iako se radi o uzrastu od nekih 15-16 godina, da doživljavaju javni prostor, smatraju ga svojim i prema njemu se ponašaju promišljeno”, kazala je Sabina Maslo, kreativna producentica i potpredsjednica Udruge Rezon.

počela safmo mini akademija: telemach fondacija i udruga rezon stvaraju nove generacije umjetnika
počela safmo mini akademija: telemach fondacija i udruga rezon stvaraju nove generacije umjetnika

Nakon edukacija u srednjim školama slijedi online izdanje SAFMo mini akademije na kojem će imati priliku sudjelovati svi zainteresirani mladi iz Bosne i Hercegovine. Također, imat će mogućnost sudjelovati na Masterclass programu u okviru 13. Street Arts Festivala Mostar koji će se održati od 26.8. do 1.9. 2024. godine. Ovaj događaj daje poseban, urbani i mladalački pečat kulturnoj ponudi Mostara te iz godine u godinu privlači sve veći broj turista i umjetnika iz cijelog svijeta.

„Podrška koju Telemach fondacija kroz Akademiju pruža mostarskim srednjoškolcima, ali i mladima iz cijele zemlje, predstavlja još jedan gest naše kontinuirane podrške razvoju ulične umjetnosti, ulaganje u budućnost SAFMo i očuvanju kulturne baštine Mostara. U saradnji s našim partnerima, kreativcima iz Udruge Rezon, prošle godine smo pokrenuli Street Art Mini Akademiju, gdje smo se kroz niz raznovrsnih edukacija posvetili razvoju kreativnosti i inovativnosti kod mladih. Nadamo se da će neki od njih postati sjajni umjetnici koji će svojim društveno angažiranim radovima potaknuti pozitivne promjene, obogatiti kulturni i turistički potencijal naših gradova, a posebno dragulja street arta u BiH, grada Mostara“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU