Počela takmičenja na Olimpijskim igrama, ceremonija otvaranja u petak

Japanska ženska softball reprezentacija pobijedila je Australiju rezultatom 8-1 u prvom sportskom takmičenju na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje se nakon godinu dana odgađanja održavaju uz striktne epidemiološke mjere povodom širenja virusa korona

Prvi meč odigran je bez gledalaca, uz aplauze od nekoliko stotina članova zvaničnog osoblja na stadionu u Fukushimi.

Tokom dana biće održana još dva meča softballa i prvih šest utakmica ženskog fudbalskog turnira.

Olimpijski i japanski zvaničnici uspjeli su da organizuju sportski spektakl uprkos protivljenju japanske javnosti da u zemlju dođe više od 11.000 sportista, pratećeg osoblja i novinara.

Desetine stranih gostiju već su bile pozitivne na testovima za virus korona, uključujući sportiste u Olimpijskom selu.

OI bez publike
Gledaocima je zabranjeno da dolaze na borilišta, a širom Tokija na snazi su striktne mjere radi minimiziranja rizika od širenja virusa.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da Igre treba da budu održane da bi se svijetu pokazalo šta može da se postigne uz dobar plan i dobre mjere.

Tedros: Nova zora
“Neka zraci nade iz ove zemlje osvijetle novu zoru za zdraviji, bezbjedniji i pošteniji svijet. Iskreno se nadam da će Igre u Tokiju biti uspješne”, rekao je Tedros u obraćanju članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta u Tokiju.

On je upozorio da je svijet u početnim fazama novog talasa zaraze i kritikovao neravnomjernu raspodjelu vakcina po zemljama.

Skromna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara biće održana u petak, 23. jula.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU