Počeo postupak reparacije travnjaka na zeničkom Stadionu “Bilino polje”

enička kompanija „ALBA“ počela je danas projekt reparacije završnog travnatog sloja nogometnog terena na Stadionu „Bilino polje“ u Zenici, koji bi za nešto više od mjesec dana ponovo trebao biti u funkciji

Podizvođač na projektu vrijednom nešto više od 50.000 KM, koji finansira Nogometni savez Bosne i Hercegovine, ponovo je slovenska firma „Green Consulting“.

– Mi smo bili ovdje i kada se postavljao travnjak, 2012. godine. Tada smo postavili busen. Problem je nastao zbog razvoja jednogodišnje livadarke, koja je na ovakvim terenima korov – puno je svjetlija i nema jak korijen pa se, prilikom startova na utakmicama i treninzima, lako izbacuje iz svog ležišta. Sutra je u planu dosijavanje trave, slijedi proces gnojidbe, pjeskarenja te redovno prskanje i uzgoj nove trave – kazao je Feni vlasnik slovenske kompanije Gorazd Nastran.

Vjeruje da će, već za sedam dana, teren biti potpuno zelen, a procjena je da će za mjesec i po do dva mjeseca teren biti u funkciji.

– Teren će za najdalje dva mjeseca biti u stanju da se na njemu mogu igrati nogometne utakmice. Ekstremne temperature mogle bi, na neki način, usporiti proces razvoja trave, ali vjerujem da će sve biti završeno u predviđenom vremenu – ističe Nastran.

Napominje kako je održavanje terena bilo dobro, ali problem je sa jednogodišnjom livadarkom nije samo problem ovog, nego svih stadiona u Evropi.

– Ovo je specifičan postupak zamjene travnjaka na Bilinom polju. U razvijenijim zemljama, u kojima se više ulaže u sport i infrastrukturu, ovo je postupak koji se radi svake dvije-tri godine. Mi ga, prvi put, radimo nakon devet godina, ali dobro je i to. Sve finansira NSBiH, a ovo je postupak koji je šest-sedam puta jeftiniji nego postupak zamjene kompletnog travnjaka – kaže Bojan Jevtić, disponent kompanije „ALBA“.

Drenaža je, napominje Jevtić, u dobrom stanju, a to je rezultat dobro urađenog posla prije devet godina, te činjenice da nisu „željeli ići ispod nekih granica“. Tada je, ističe, ugrađen najkvalitetniji materijal, koji je bio dostupan u to vrijeme.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU