Početak masovne imunizacije u Bihaću odgođen za srijedu – TNTPortal

U Bihaću je za danas bila najavljena masovna imunizacija. Međutim, prolongirana je za srijedu. Naime, objekat Doma kulture Bihać u kojem bi trebala biti izvršena vakcinacija nije imao adekvatno napajanje električnom energijom, a kako tvrde iz Doma zdravlja Bihać taj problem riješen je u danima proteklog vikenda.

U Bihaću počinje masovna imunizacija građana, ako se to tako može nazvati s obzirom na broj dostupnih vakcina. U ovom gradu do sada je vakcinisano oko 650 građana.

– Trenutno imamo 220 doza za naše građane koji će se dati u ovoj sedmici, s tim da od srijede krećemo u prostor koji smo dobili od Opštine Bihać, da se pređe iz Doma zdravlja da bi se to malo ubrzalo – naveo je Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Za razliku od Bihaća, u Cazinu i Bosanskom Petrovcu vakcinacija građana obavljena je već u petak. Do sada je u Cazinu vakcinisano 975 osoba, a Bosanskom Petrovcu 148.

– Uspjeli smo se organizovati kako prostorno tako i kadrovski, opremljeni smo i imamo prostor – ističe Sabina Softić, direktorica Doma zdravlja Bosanski Petrovac.

– Što se tiče vakcina, mislim da će biti dovoljan broj za prve doze i za revakcinaciju. One stalno pristižu nekim putevima – kaže Amir Rekić, ljekar u Domu zdravlja Cazin.

I dok su jedni optimistični uprkos neizvjesnim putevima vakcina, drugi su ipak zabrinuti.

– Imam toliko prijavljenih slučajeva da se vakciniše. Međutim, vakcine dolaze sukcesivno, postepeno – ističe prim. dr. Nada Elijaš, specijalista epidemiolog u Domu zdravlja Sanski Most.

Od početka imunizacije u Unsko-sanski kanton stigla je ukupno 5.131 vakcina. Iz Zavoda za javno zdravstvo tvrde da se s obzirom na ovako malen broj vakcina još ne može govoriti o masovnoj imunizaciji.

federalna.ba

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU