11.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Počinje Juventa fest u Sarajevu – Festival za mlade i kreativne traje do 13. septembra

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest biti će održan u Sarajevu od 9. do 13. septembra

Za festival je selektovano pet predstava iz BiH i regiona, a učesnicima festivala bit će pružena prilika za kreativni razvoj kroz niz radionica.

Poseban značaj radionicama daje činjenica da će Juventafest, koji je prošle godine postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju, i ove godine poželjeti dobrodošlicu srednjoškolcima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i srednjoškolcima iz Udruženja „Život sa Down sindromom“.

Tako će grupa učesnika Juventafesta, slaveći stvaralačku energiju, kreativnost i različitost vođena glumicom Alisom Čajić-Drmać, kroz radionicu „Mašta može svašta“ oživjeti masku od gipsa, udahnuti joj karakter i prevazići svu okrutnost koja danas vlada svijetom.

„Radionica plesa“ čiji će program predstavljati fuziju savremenog plesa i fizičkog teatra povjerena je glumici i nekadašnjoj ritmičkoj gimnastičarki Amili Terzimehić. Kako ističe mentorica, cilj radionice jeste pomjeranje vlastitih granica, oslobađanje tijela i ono najvrjednije – druženje i razvijanje prijateljstava kroz grupni rad.

Profesorica i pjevačica Negra Čičić će s grupom učesnika Juventafesta kroz radionicu „Pusti muzici da te vodi“ pokazati kako probuditi svoje tijelo, “otkriti šta je sve moguće, a sve je moguće”!

  Promovisan roman 'Osuda suzom' Nurije Vukovića (

Radionicu „Osnove animacije“ vodit će Filip Eldan, glumac i lutkar iz Varaždina, čiji je cilj mlade upoznati s različitim lutkarskim tehnikama (teatar sjena, UV teatar, teatar objekata, odnos glumca i lutke) te njihovom primjenom u dramskoj igri.

I ove godine pod vodstvom dramatugrinje i selektorice 8. Juventafesta Emine Omerović bit će održana radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama. Cilj radionice „Skice za ideju“ jeste ovladavanje novim dramsko-pedagoškim tehnikama kroz međusobno razmjenjivanje iskustva u radu sa srednjoškolcima, saopšteno je iz Udruženja „Medija-Art“.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU