Počinje lov na crno zlato: Ko će tražiti naftu u BiH

Krajem maja istječe rok do kada kompanije koje žele tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti zvanične ponude na međunarodni tender Ministarstva energije i rudarstva FBiH, potvrđeno je jučer u ovoj instituciji.

Tender je raspisan 7. januara, a prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci.

Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida, piše Avaz.

Blokovi se dodjeljuju na period eksploatacije na 25 godina maksimalno, a ukupne površine su blizu pet hiljada kvadratnih kilometara.

Begajeta Habota iz Ministarstva energetike kazala je jučer za „Avaz“ da još nije stigla nijedna ponuda, jer je rano, te da očekuje prve zvanične ponude u aprilu.

“Zainteresirane firme u Zavodu za geologiju mogu pregledati sve podatke o istražnim radovima. To se radi lično u Zavodu. Nakon toga, one dalje procjenjuju hoće li otkupiti tendersku dokumentaciju i poslati prijavu”, tvrdi Habota.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze, koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima, a britanska kompanija IHS, kao stručni međunarodni konsultant Vlade FBiH, pregovarat će s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Shell se povukao 2015.

Podsjećamo da je 2011. godine svjetski naftni gigant “Shell” potpisao Memorandum s Federalnom vladom, ali se iz posla povukao četiri godine kasnije.

“Shell” je tada tvrdio da je u istraživanje spreman uložiti 700 miliona dolara.

Prema procjenama, samo jedna bušotina na području Dinarida koštala bi 75 miliona dolara, a potrebno je postaviti četiri.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU