Počinje suđenje za ratne zločine nad Hrvatima Bugojna


U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima 1993. godine u Bugojnu.

Mlaćo je optužen u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe ‘Zapad’ Trećeg korpusa Armije BiH. Statusna konferencija te početak suđenja Mlaći i Cikotiću su planirani za srijedu, 13. mart.Dan ranije je planiran početak suđenja Mirzi Kapiću, koji je optužen za terorizam, odnosno planiranje napada na džamiju.Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona dogovarao i planirao napad na džamiju ‘Bosna’ u Zenici.

U četvrtak, 14. marta, planirano je da se Miloš Lučić, bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice, ali i Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović, optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, izjasne o krivnji. Lučiću je na teret stavljena i pronevjera u službi.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za ratne zločine počinjene u drugim gradovima.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU