Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja više od 180 ilegalnih migranata

Tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, u okviru međunarodne akcije u borbi protiv organiziranih ilegalnih migracija, podigla je optužnicu protiv četvorice optuženih.

Optuženi za organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata i krijumčarenje ljudi su – Stojadin Marković (1972.) iz Bratunca, državljanin BiH i R Srbije, Dragan Mićić (1974.), nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH i R Srbije, Miloš Simić zv. ‘Kifla’ (1992.), nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH, sva trojica ranije osuđivani, te Vladan Grujčić (1994.), nastanjen u Bratuncu, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, djelujući u okviru organizirane kriminalne skupine koju su sačinjavale osobe sa područja BiH i Srbije, krajem 2019. i početkom 2020. godine, u više navrata, sudjelovali u krijumčarenju skupina ilegalnih migranata, sačinjenih najčešće od pet do 15 ilegalnih migranata.

Spomenute ilegalne migrante, koji ne ispunjavaju uvjete za zakoniti ulazak i boravak u BiH, niti zemeljama EU, pripadnici organizirane skupine su pronalazili na području Srbije, te iz Beograda transportovali autobuskim linijama do granice BiH u okolici Ljubovije, pa nakon toga ilegalno, izvan graničnih prijelaza, krijumčarili na područje Bratunca i teritoriju Bosne i Hercegovine, te dalje kroz tranzit u BiH, prema zemljama EU i zapadne Europe.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su na ovaj način izvršili krijumčarenje najmanje 180 ilegalnih migranata, te na taj način za sebe i druge osobe, ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Izvršeno krijumčarenje je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH.

U okviru predmeta tužiteljstvo će pozvati svjedoke koji su pripadnici agencija za provođenje zakona BiH i Srbije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU