Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića i još tri osobe!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv dužnosnika Ministarstva sigurnosti BiH. Optužnica se odnosi na kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i pomaganje u izvršenju kaznenih djela, prenosi radiosarajevo.

Optužnica je podignuta protiv:

1.      MEKTIĆ DRAGANA, rođenog 1956. godine u mjestu Dragalovci, općina Doboj, u svojstvu ministra sigurnosti BiH
2.      GOLIJANIN IGORA, rođenog 1979. godine u Sarajevu, u svojstvu šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH
3.      AGIĆ SAMIRA, rođenog 1968. godine u Travniku, u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH
4.      GARAPLIJA EDINA, rođenog 1968. godine u mjestu Pljevlja, Crna Gora, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija- INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage, koju je Tužiteljstvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri  osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile kaznena djela i to:

Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, optuženi Golijanin Igor produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 2. KZ BiH i optuženi Garaplija Edin produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. a u svezi sa člankom 31 KZ BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od strane delegacije Europske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM. 

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem  140 materijalnih dokaza.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU