Podrška organizaciji kolektivnih dženaza i ukopa u BiH

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica godinama podržava organizaciju kolektivnih dženaza i ukopa na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Pored Srebrenice, kolektivne dženaze i ukopi se obilježavaju u Bratuncu, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku i Brčko Distriktu, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Predstavnici medžlisa i udruženja potpisali su ugovore o podršci za realizaciju obilježavanja i kolektivnih dženaza te izgradnje i uređenja vjerskih objekata.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je i ugovore s predstavnicima Medžlisa IZ-e Prijedor i Zvornik o izgradnji Islamskog centra u Kozarcu, uređenju harema Riječanske džamije u Zvorniku i završetku radova na izgradnji spomen-obilježja u zvorničkom naselju Bijeli Potok.

– Dolaskom proljeća svake godine dolaze i tužni dani za mnoge porodice u Podrinju, Krajini, Posavini i drugim mjestima naše domovine. Organizaciju kolektivnih dženaza i ukopa podržavamo svake godine i to je naša obaveza. Uporedo gradimo infrastrukturu u mjestima gdje su se dešavali najveći zločini. Kroz izgradnju vjerskih objekata želimo vratiti život u mjesta gdje su uništavani životi mladih ljudi, civila, djece. Jedno od takvih mjesta je zasigurno Kozarac, gdje počinjemo sa izgradnjom Islamskog centra i izradu idejnog rješenja za izgradnju spomen-obilježja u Kamičanima – zaključio je Ramić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU