Podrška prvom zaposlenju i početnom biznisu povratnika

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi programe podrške povratnicima  u obavljanju pripravničkog staža i osnivanja početnog biznisa. Ugovore su potpisali predstavnici  odabranih korisnika putem javnog poziva. 

Projekat podrške mladima u obavljanju pripravničkog staža je značajna podrška onima koji tek završe fakultete.

– Za realizaciju ovog programa izdvojeno je  preko 450.000,00 KM u tekućoj godini. Potpisivanjem ugovora će biti obezbjeđeno obavljanje pripravničkog staža za ukupno 53 kandidata, kod 33 poslodavca u 22 općine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Uglavnom su to mladi ljudi i to nas raduje – istakao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić

Osnivanjem početnih biznisa u povratničkim mjestima razvija se poduzetnički duh kod mladih ljudi. 

Sa područja Federacije BiH i Brčko distrikta BiH ugovore je potpisalo 70 korisnika, dok je ranije potpisalo ugovore 47 korisnika sa područja entiteta RS.

– U 2022. godini se na javni poziv prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko distrikta BiH, što je najveći broj aplikanata do sada i veći je za 15 posto i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto mlađe životne dobi do 35 godina. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i  usluga u IT sektoru. U periodu 2017. – 2022. godina podržali smo 387 poslovnih ideja ukupne vrijednosti preko 2,7 miliona KM – kazao je Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU