Pogledajte 10 namirnica koje nikako ne biste smjeli stavljati u mikrovalnu

Mikrovalna pećnica ponekad je sjajna stvar i spas u pojedinim situacijama, ali neke namirnice jednostavno ne smijete stavljati u nju.

Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da se ovo ne bi dogodilo, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.

Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnoj zagrijte šalicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u nju.

Mesne prerađevine

One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.

Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga hrana osjetljiva na bakterije u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno temeljito je skuhati, kako bi se uklonile bakterije. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj.

Lisnato povrće

Špinat i drugo lisnato povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je nitrat sam po sebi bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

Cikla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za ciklu.

Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin, kemikaliju koja im daje ljutinu, u zrak. Ta kemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

Voće

Voće kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se ‘kuha’ u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo ‘eksplodirati’. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, čačkalicom napravite rupice na voću ili nožem prepolovite voće.

Krumpir

Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju. (N1)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU