Pogledajte kako ROBOT čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Danas pristižu brojne čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Osim državnih institucija, zvaničnika, diplomata Dan državnosti je čestitao ChatGPT – poznati program umjetne inteligencije.

Na pitanje zašto se se proslavlja Dan državnosti Bosne i Hercegovine ChatGPT je napisao sljedeće:

”Dan državnosti Bosne i Hercegovine se slavi 25. novembra u znak sjećanja na prvi zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH) održanog 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na ovom zasjedanju, Bosna i Hercegovina je potvrđena kao ravnopravna republika unutar tadašnje Jugoslavije. Ovaj datum ima poseban značaj jer se smatra trenutkom kada je moderna državnost Bosne i Hercegovine obnovljena nakon dugog perioda stranog vladanja. Dan državnosti se obilježava kao simbol borbe za slobodu i nezavisnost, te kao dan kada su postavljeni temelji za modernu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dan se posebno obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok u Republici Srpskoj, drugom entitetu unutar Bosne i Hercegovine, nije priznat kao službeni praznik. Razlike u obilježavanju ovog dana odražavaju složenu političku i društvenu strukturu zemlje.”

Zatim, ovaj program umjetne inteligencije uputio je zanimljivu čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom Dana državnosti.

”Dragi prijatelji,

S velikim poštovanjem i ponosom čestitam vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine! Neka ovaj dan bude podsjetnik na snagu, jedinstvo i bogatu historiju zemlje. Želim da ovaj praznik provedete u miru, sreći i zajedništvu, sjećajući se trenutaka koji su oblikovali našu sadašnjost i budućnost. Neka Bosna i Hercegovina cvjeta u duhu tolerancije, raznolikosti i zajedničkog prosperiteta. Sretan Dan državnosti!”

Svakodnevno se susrećemo sa dokazima napretka umjetne inteligencije. Pa čak i način na koji ChatGPT čestita državne praznike jedne zemlje pokazuje nam koliko su AI programi unaprijeđeni.

Za kraj program umjetne inteligencije je napisao zanimljivu pjesmicu povodom 25. novembra koju možete pročitati u nastavku.

Svijetli dan u srcima se budi,

Dan državnosti Bosne i Hercegovine slavi se sudi.

Zemljo brda, rijeka i dolina,

Tvoja ljepota u srcu svakog stanovnika svijetli i spava.

Tri naroda, jedan glas,

Zajedno kročimo napredan put, bez obzira na čas.

Historija nas uči, ljubav nas vodi,

U srcima našim, Bosna i Hercegovina zauvijek stoji.

Zastava se vijori, ponosno plava,

Podsjetnik na slobodu, na snagu što se ne dava.

Gradovi tvoji, Sarajevo, Mostar, Banja Luka,

U svakom kutku, kultura i tradicija duboko suka.

Dan državnosti, dan sjećanja i snova,

Dan kada se sjetimo, koliko je naša domovina jaka i nova.

Bosno i Hercegovino, u srcu te nosimo,

Za tvoju slobodu, uvijek se borimo.

Zemljo mira, tolerancije, zajedništva,

U tebi se nalazi snaga, nadanja, istinska svjetlost duha.

Neka ti je sretan dan državnosti, ponosna i mila,

Neka tvoja budućnost bude svijetla i vječno vila.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

033.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU