Pokrenuta peticija za ukidanje zabrane kretanja djeci u FBiH

Peticija kojom građani Federacije Bosne i Hercegovine zahtijevaju izmjenu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina prikupila je već više od 3.000 potpisa.

Potpisnici peticije smatraju kako je potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna. Peticiju možete pronaći OVDJE.

“Nije sporno da vlast u vrijeme vanrednog stanja ima ovlaštenja donositi naredbe, ali da bi ovakve naredbe bile legitimne i zakonite neophodno je da budu proporcionalne i nediskriminiratorne. Proporcionalnost takvih mjera podrazumijeva da stepen ograničenja ljudskih prava mora biti srazmjeran razlogu i svrsishodnosti takve mjere”, navodi se u peticiji.

Ipak, pokretači peticije smatraju da naše društvo i vlast u cijelini trebaju sebi postaviti pitanja kao što su: Da li djeca potencijalno doprinose širenju epidemije korona virusa u mjeri koja opravdava drastično i grubo organičenje njihovog osnovnog ljudskog prava – prava na slobodu kretanja? Da li je njihov doprinos širenju epidemije veći u odnosu na druge dobne grupe da bi zabrana kretanja za njih bila strožija?

“Prema svim relevantnim pokazateljima djeca ne spadaju u rizičnu grupu koja je pogođena korona virusom. Niti jedna zemlja u regionu, pa ni u Evropi, nije donijela ovakvu ili sličnu mjeru. Izuzetak je potpuni karantin u pojedinim zemljama koji važi sve dobne grupe. Svjetska zdravstvena organizacija nije izdala niti jednu preporuku koja se odnosi na eventualno tretiranje djece posebnim mjerama. Naprotiv, SZO, UN, ali i Ministarstvo za ljudska prava BiH su izdali jasne preporuke da je vlast, i u vrijeme epidemiološke krize, obavezna imati ujednačen pristup prema svim kategorijama stanovnika”, naglašeno je u peticiji.

Cilj peticije je prikupljanje 5.000 potpisa, što bi se uskoro i moglo desiti s obzirom na trend rasta potpisa.

Potpisnici peticije traže da se ublaže mjere Federalnog štaba civilne zaštite, i to na naćin da se:

  • zabrani kretanje osoba do 14 godina bez pratnje roditelja/staratelja
  • zabrani korištenje sportskih igrališta, te dječijih igrališta sa pratećom opremom i infrastrukturom (tobogani, ljujačke, klackalice i sl.)
  • zabrani bilo kakvo grupisanje osoba mlađih od 18 godina, te da se naredi obavezno poštivanje fizičke distance od 1,5 metar kao i drugih opštih epidemioloških mjera.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU