Polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu Nemila odata počast borcima koji su stradali u ovom naselju

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu danas su delegacije Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice i Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata položili cvijeće na spomen kosturnici u Nemili.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju odata je počast borcima koji su stradali u zeničkom naselju Nemila, koja je oslobođena 13. aprila, 1945. godine. – “Bosna i Hercegovina je tokom Drugog svjetskog rata pretrpjela najveća ratna razaranja i najveće ljudske žrtve od svih zemalja Jugoslavije. Konačno oslobađanje Zenice desilo se u noći između 11. i 12. aprila 1945. godine, kada su Partizanske jedinice iz sastava Desete i Pedeset i treće divizije i brigada zeničkog sektora, te dijelova Sedme i Jedanaeste krajiške brigade oslobodile Zenicu. U četverogodišnjoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi protiv okupatora i njegovih pomagača sa područja tadašnje općine Zenica učestvovalo je preko 1370 boraca i aktivinih saradnika Narodnooslobodilačkog pokreta, od kojih je 346 dalo svoje živote, što  skupa sa 857 žrtava fašističkog terora predstavlja ogromne ljudske gubitke u borbi za oslobađanje”, podsjetio je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice.

Tokom aprila u organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice osim ove bit će obilježena i 32. godišnjica od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine kao i Dan civilnih žrtava rata Grada Zenice koji se obilježava 19. aprila.

The post Polaganjem cvijeća na Spomen kosturnicu Nemila odata počast borcima koji su stradali u ovom naselju appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU