Zenica će nakon 37 godina dobiti novi Urbanistički plan

Danas, 1. decembra 2020. godine počinju aktivnosti na izradi Urbanističkog plana Grada Zenica.

Trenutno Služba za urbanizam Grada Zenica postupa po Odluci o usvajanju urbanističkog plana iz 1983. godine i Odluci o provođenju urbanističkog plana iz 1985. godine, uz određene manje izmjene koje su urađene nakon ovog perioda.

Služba za urbanizam Grada Zenica je posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radila na prikupljanju kompletne dokumentacije kojom Gradska uprava raspolaže.

“Prikupili smo sve studije, elaborate, kao i ostalu dokumentaciju. Grad Zenica je nakon dugog vremenskog perioda dobio i Studiju o inžinjersko-geološkim istraživanjima za područje grada Zenica. Radi se o vrlo značajnom dokumentu koji će poslužiti kao osnova za izradu Urbanističkog plana”, kazala je Bojana Primorac, pomoćnica Gradonačelnika za urbanizam.

Pojasnila je da je prevashodni razlog za izradu Urbanističkog plana to što je Grad Zenica 2017. godine dobio Prostorni plan, te dodala da je shodno važećim pravnim propisima Grad u obavezi uskladiti planske dokumente užeg područja sa planskim dokumentima šireg područja.

Nosilac pripreme Urbanističkog plana Grada Zenica je Gradonačelnik.

Radi što kvalitetnije pripreme i izrade ovog planskog dokumenta sva pravna i fizička lica, javna preduzeća, institucije, ustanove, nevladine organizacije, vjerske zajednice i drugi zainteresovani subjekti mogu dostaviti svoje prijedloge i sugestije u pismenoj formi.

Prijedlozi se dostavljaju Službi za urbanizam Grada Zenica putem pisarnice sa naznakom “Urbanistički plan” ili na e-mail: [email protected].

Rok za dostavljanje prijedloga i sugestija je 31. decembar 2020. godine.

Nosilac izrade plana je Kantonalni zavod za urbanizam i prostorno uređenje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU