Polarni medvjedi su počeli da jedu jedni druge – razlog je tuga savremenog društva

Ruski naučnici iznenađeni su fenomomenom koji postaje sve učestaliji na Arktiku, a prilikom kojeg dolazi do pojave kanibalizma među polarnim medvedima. Kao razlog ovome navode klimatske promene i eksploatisanje fosilnog goriva na pomenutom području.

Uporedo sa globalnim zagrijavanjem, korona virusom koji osvaja Evropu i raznim političkim dešavanjima, događa se strašan fenomen koji pogađa predstavnike životinjske vrste i tera ih na kanibalizam, svjedoci su tome ruski istražitelji, prenosi Daily Mail.

Topljenje leda izazvano globalnim zagrijavanjem, ali i podizanjem kompanija na području Arktika oduzima polarnim medvedima mogućnost lova, pa se oni u krajnjem trzaju za preživljavanje i u želji za hranom okreću kanibalizmu, napadajući čak i svoje mladunče.

Hrane nema dovoljno, novodolazeće kompanije primoravaju medvede da odlaze sa svojih vekovnih staništa, a eksploatacija goriva dodatno ubrzava proces topljenja koji je netipičan u ovoj količini za područje Arktika, navode naučnici.

Slučajevi kanibalizma kod polarnih medveda su u rijetkim slučajevima poznati naučnicima od prije. Izvor naših briga je to što je pojava kanibalizma postal toliko česta, da sada medvedi napadaju i ženke sa bebama – rekao je naučnik Mordvincev i dodao kako je uzrok ovih napada nedostatak hrane izazvan ljudskim faktorima.

Led koji se na Arktiku topi, polarni medvedi koriste kako bi lovili svoju hranu – foke koje plivaju pod ledom. Topljenjem leda povlači se i njihov plijen, a medvedi ostaju gladni, natjerani da svoju hranu love na obali gdje uglavnom ostaju uskraćeni za dovoljnom količinom hranljive materije.

Nestašica leda i plutajućih komada leda smanjuje broj foka koje se na njima odmaraju ili borave, samim time one odlaze na druga mesta koja nisu pristupačna medvedima. Obski zaliv koji je oduvijek bio lovište hrane polarnog medveda više nema tu funkciju. Led je na tom mjestu u potpunosti ispucao- naveo je Mordvicev ukazujući pritom na povezanost topljenja leda i uticaja čovjeka na to.

Ove zime Obski zaliv je do Barencovog mora postao postao prometna ruta, brodovima koji prenovoze zalihe gasa- zabrinuto je dodao naučnik.

Naučnici su potvrdili i to da medvedi nakon ubistva pripadnika svoje vrste njegovo tijelo pokrivaju snegom i ledom kako bi ponovo mogli da ga iskoriste u doglednom periodu.

Polarni medvjedi su vrsta koja ima nisku stopu reprodukcije, jedno ili dva mladunčeta rađa se tokom zime i ostaje sa majkom naredne dvije godine. Polarni medvjed se ne razmnožava dok ne napuni pet ili šest godina.

Izvor: Blic

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU