Policajci u KS dobili pancire koji ih ne mogu zaštititi

2019. objavljen je Javni poziv za nabavku 396 balističkih pancira za pripadnike Sektora za policijsku podršku i vodove za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira. Posebni panciri, strogi standardi izrade… 4 godine poslije, panciri su u skladištu, policija ih ne koristi jer ne ispunjavaju kriterije – plaćeni su skuplje od tržišne vrijednosti, a za sada nema odgovornih.

396 nabavljenih pancira plaćeno je više od 860. 000 maraka, ali policajci ih ne koriste jer ne ispunjavaju osnovnu funkciju zaštite od vatrenog i hladnog oružja. Prilikom isporuke ustanovljeni su i drugi nedostaci.

-Ako neko ko hoće da vas ubije, taj prsluk ne zadovoljava funkciju da spriječi vašu smrt, a ono osnovno, mjere pancira nisu zadovoljavale jer jedan policajac kad ga obuče više liči na kornjaču, nego na policajca, drugi obuče dođe mu do pupka – ističe Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS.

– Policajci nemaju zaštitu, nemaju te pancire, a na to je potrošen novac – 861. 000 maraka iz budžeta. To je puno novca, ali je na prvom mjestu to što ljudi koji treba da štite građane, nisu ni sami zaštićeni. Šta da mi onda očekujemo kako da štite nas? – pita se Adna Zilić, novinarka CIN-a.

304 od 369 pancira su neupotrebljivi

Prsluci su nekoliko puta kontrolirani od stručnih komisija, koje su utvrđivale nedostatke, potom su vraćani na doradu, prepravljani i na koncu, isplaćeni. Naknadno je utvrđeno da 304 od 369 pancira ne ispunjavaju kriterije i nisu upotrebljivi. No, tu nije kraj, dobavljač je tužio policiju, tražeći blizu 700.000 KM za nadoknadu štete zbog troškova dorade i izrade novih pancira, te kamata zbog kašnjenja u plaćanju. Uprava policije je odgovorila protivtužbom kojom traži raskid ugovora i povrat 861.301 KM. U pet mjeseci istraživanja najveći problem je bio što Uprava policije nije sarađivala u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, pa su važna pitanja ostala bez odgovora.

-Konkretno kada sam pitala ko je pisao tender, jer stručnjaci s kojima sam razgovarala kažu da su za problem odgovorne osobe koje su napisale tender, kad sam pitala Upravu policije ko je pisao tender, oni su odgovorili da ne mogu dostaviti te informacije. Oni su odgovorni da ne mogu napisati njihova imena jer moraju zaštiti njihove interese, a šta je s interesima policajaca koji trebaju da nose te pancire – navodi Adna Zilić, novinarka CIN-a.

Interesi policajaca nisu na prvom mjestu

I na naš upit o tome u kojoj je fazi cijeli slučaj te imaju li policajci adekvatnu zaštitu, iz Uprave policije kratak odgovor – predmet je na Kantonalnom Tužilaštvu i iz Uprave policije o tome ne mogu govoriti. A interesi policajaca na terenu čini se da su trenutno na drugom mjestu.

-Mi imamo sad prsluk koji ne odgovara onome što treba, ali niko nije kriv, ni dobavljač, ni isporučilac, ni naručilac… Pa pazite, mi ćemo odgovarati za 50 maraka štete, što i treba, ali pazite, neko ne odgovara za milionsku štetu – to je sramota i to je apsurd – ističe Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS.

Apsurd je i što su provođene disciplinske komisije o javnim nabavkama u kojima su osobe koje su u njima sudjelovale bile imenovane za disciplinske tužitelje. Ćatić se nada da će slučaj dobiti sudski epilog ali i da će nova Uprava policije rješavati nagomilane probleme. Panciri su samo jedan od njih – ali mogu biti ključni za život policajca tokom intervencije.

TVSA

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU