25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Policija upozorila bh. firme na prevare putem e-maila

  Federalna uprava policije učestvuje u globalnoj kampanji podizanja svijesti u javnosti koju je pokrenuo INTERPOL, a tiče se “Business E-mail Compromise” prevara ili skraćeno BEC prevara, saopćeno je.

  “Business E-mail Compromise” prevare odnose se na presretanje komunikacije koja se ostvaruje putem e-mail, najčešće između pravnih lica sa teritorije Bosne i Hercegovine i njihovih poslovnih partnera iz inostranstva. Presretanje e-mail komunikacije napadači vrše koristeći tehnike napada “phising” i “spoofing”.

  “Nakon što poslovni partneri dogovore kupoprodaju, pojedinci ili organizovane kriminalne grupe neovlašteno vrše izmjene podataka primatelja novčane transakcije (izmjene slova u nazivu e-maila, neovlašten pristup dijelu postavki e-maila “e-mail forwarding” i umetanje napadačeve e-mail adrese i sl.), te žrtva, umjesto na račun poslovnog partnera, uplaćuje novac na platformne bankovne račune napadača, prethodno otvorene posredstvom interneta, obično u Velikoj Britaniji, Španiji i Republici Poljskoj”, ističe se.

  U cilju sprečavanja vršenja navedenog krivičnog djela Federalna uprava policije je izdala i nekoliko preporuka koje imaju za cilj onemogućiti zlouporabu poslovne komunikcije:

  – Prilikom obavljanja novčane transakcije, proistekle iz pregovora ostvarenih e-mail korespondencijom, korištenje dodatnog vida autentikacije primaoca novca, sa posebnim osvrtom na e-mail poruke u kojima se zahtijeva “hitna” promjena bankovnog računa na koji je potrebno uplatiti novac, a gdje je vidljivo da je firma primalac iz jedne države npr. SR Njemačka, dok je novac potrebno uplatiti na bankovni račun otvoren u drugoj državi, npr. Velika Britanija.

  – Redovno pregledavanja e-mail korisničkog računa, sa akcentom na odjeljak postavke prosljeđivanja e-mail poruke, odnosno lokacija pristupa istom.

  – Provjere zaglavlja zaprimljenih poruka, a kojima se zahtijeva promjena podataka o primaocu novčanih transakcija (promjena bankovnog računa).

  – Hitno prijavljivanje zloupotrebe, kako banci tako i agencijama za provođenje zakona, a sve u cilju zaustavljanja sporne novčane transakcije.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU