Policijske agencije nisu dostavile nijedan izvještaj o negiranju genocida

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić izjavio je u četvrtak u Sarajevu da je posao te pravosudne institucije otežan kada je u pitanju negiranje genocida jer, kako je kazao, od policije ili drugih agencija nisu dobili nijedan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

On se tokom konferencije za medije na kojoj je govorio o korupciji osvrnuo na problematiku s kojima se suočavaju u Tužilaštvu BiH kada su u pitanju predmeti koji se odnose na negiranje genocida.

Na pitanje da li će biti podignuta optužnica protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska zbog negiranja genocida, Kajganić je rekao:

“U izvještaju smo naveli činjenicu da nismo zaprimili nijedan izvještaj od policijskih agencija u BiH o počinjenom krivičnom djelu, koje tretira navedenu temu. Sve ove prijave koje su podnesene Tužilaštvu BiH od fizičkih i pravnih lica, a između ostalog i protiv navedenog lica su dodijeljene u rad tužiocima. Tužioci su do sada donijeli 30-ak negativnih tužilačkih odluka. Do sada nije bilo nijedne optužnice, jer su tužioci jednostavno naišli na određene poteškoće da bi dokazali postojanje navedenog krivičnog djela, jer u javnosti se netačno krivično djelo prezentuje u smjeru zabrana negiranja genocida. Navedeno je jasno šta je biće tog krivičnog djela. Ono treba biti urađeno na način da proizvede posljedicu.”

Kako je kazao, Tužilaštvo BiH je zbog problema nedostatka sudske prakse u BiH kada je u pitanju navedena problematika, sugerisalo centrima za edukaciju sudija i tužilaca u entitetima FBiH i RS-u da u 2023. angažuju međunarodne eksperte iz Evropskog suda za ljudska prava ili drugih zemalja Evrope.

Na području Bosne i Hercegovine od 28. jula 2021. godine je zakonskim odredbama zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Tadašnji Visoki predstavnik Valentin Inzko donio je 23. jula 2021. odluku o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU