8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Policijski službenici FUP-a sudjeluju u pješačkom pohodu ‘Marš mira’

  ()

  Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) sudjelovat će i ove godine u pješačkom pohodu ‘Marš mira’, koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

  Taj pohod organizira se svake godine s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida i podsjećanja na zločine nad Bošnjacima u Srebrenici, u julu 1995. godine.

  – Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, u konačnici radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine – navodi se.

  Kako se ističe u saopćenju za javnost FUP-a dvadeset pet policijskih službenika Federalne uprave policije, kojima će se priključiti i zamjenik direktora te uprave Ensad Korman, krenut će zajedno sa ostalim sudionicima Marša iz mjesta Nezuk u općini Sapna.

  Oni će, u periodu od tri dana, preći oko 100 kilometara da bi došli do odredišta mjesta Potočari u općini Srebrenica.

  – Policijski službenici Federalne uprave policije prisustvovati će, zajedno sa ostalim učesnicima pohoda, komemoraciji i dženaza-namazu, te ukopu identificiranih žrtava genocida pronađenih u određenim masovnim grobnicama koje se nalaze na lokalitetu planirane maršute – navodi se.

  Marš mira trajat će od 8. do 10. jula, a obuhvata etape duge između 25 i 30 kilometara. Policijski službenici FUP-a krenut će, zajedno sa ostatkom kolone, danas oko 9 sati iz Nezuka u općini Sapna kao početnog polazišta do Potočara, kao krajnjeg odredišta, ističe se.

  Predviđena maršuta za sve sudionike Marša je Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO