Politički akteri pozvani da se suzdrže od stvaranja tenzija i okrenu reformama

Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH u zajedničkoj izjavi pozvale su političke aktere u BiH da se u ovoj godini suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da se okrenu reformama

Naveli su da 2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće, kako se dodaje, samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni.

Lideri u BiH, kako se dodaje u izjavi, obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i oporavku i vratilo povjerenje građana.

  • Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ovo saopćenje je uslijedilo nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio non-paper UN-u i EU u kojem, između ostalog, kritizira ponašanje Delegacije EU u BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU