Pomoćni trener bh. rukometaša Doborac: Trebamo potvrditi da nismo slučajno na EP

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine iza sebe ima sjajan ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u kojem je s dvije pobjede, protiv Slovenije i Crne Gore, ne samo osigurala odlazak u Njemačku nego i osvojila po prvi put u historiji drugo mjesto u grupi.

Zajedno sa selektorom Irfanom Smajlagićem i rukometašima, dio tih sjajnih rezultata bio je i pomoćni trener Damir Doborac, nekada i sam državni reprezentativac i vrhunski srednji bek, koji je igrao za klubove poput Cimosa iz Kopra, sarajevske Bosne i njemačkog Magdeburga.

Bosna i Hercegovina je pod vodstvom novog selektora Smajlagića loše otvorila kvalifikacije za EURO 2024, porazima upravo od Slovenije i Crne Gore i činilo se kako će teško do smotre najboljih evropskih rukometaša.

“Nakon prve dvije utakmice dosta ljudi nije vjerovalo u nas, ali mi smo znali koliko smo malo vremena imali i kako smo se skupili za te utakmice. Bilo je zaista malo vremena, igrače smo ganjali u trku i hodu smo se skupili i okupili. Nismo pokazali mnogo i nismo se proslavili u te dvije utakmice, ali vjerovali smo u ekipu i kvalitet koji posjeduje. Prije svega, bili smo svjesni da nam treba vremena. Svako novo okupljanje smo izgledali sve bolje i bolje. Tu nam je dosta pomoglo i okupljanje u Tešnju sa igračima iz naše lige gdje je selektor uvidio da ima naših igrača koji mogu konkurisati za reprezentaciju. Dobili su priliku protiv Kosova i iskoristili je. Jako me raduje da igrači iz naše lige nisu samo tu u reprezentaciji neki broj, nego i igraju. Uz Mirsada Terzića, Senjamina i Benjamina Buriće i Marka Panića dobijaju na kvalitetu i samopouzdanju“, pričao je Doborac za Anadoliju i nastavio:

“To je sport, momci su se protiv Slovenije bacali na glavu za svaku loptu. Odigrali su fantastičnu odbranu, gdje su golmani bili velika podrška svemu tome. Poslije te utakmice se osjetilo da su igrači narasli i dobili na samopouzdanju. Otišli smo u Crnu Goru da pokušamo pobijediti. Ponovili smo odličnu utakmicu i zasluženo došli do još jedne velike pobjede.“

U ogledima sa Slovencima i Crnogorcima bh. tim je pokazao izuzetnu disciplinovanost i veliki napredak u odbrani, što je i dovelo do dva velika trijumfa. Posebno je impresivna bila činjenica kako se Bosna i Hercegovina “dizala“ kako je vrijeme odmicalo i kada su dolazili presudni trenuci utakmica, što nije bio slučaj prethodnih godina.

“Imamo nekoliko vrhunskih igrača koji svojim ponašanjem i primjerom daju i drugim momcima signale kako treba da se ponaša i da se radi. Tu je i selektor koji insistira na kolektivnoj igri i disciplini. Momci su to sve prihvatili, većina ih igra u odličnim klubovima i znaju šta dobar radi i odnos mogu donijeti. Ovi mlađi su slijedili te igrače i odlično se uklopili“, istakao je Doborac.

Dakle, bh. rukometaši će na Evropsko prvenstvo, treće u historiji, ovoga puta otići sa drugog mjesta u grupi, što im je donijelo i bolji položaj prilimok žrijeba grupa.

“U posljednje vrijeme, kada smo se god plasirali težili trećem mjestu, sada je situacija drugačija. Završili smo drugi u grupi i bićemo u trećem ‘šeširu’ prilikom žrijeba. To je samo nama svima dodatni motiv da se nastavi raditi i da se ne zanosimo s ovim te da potvrdimo i pokažemo da nije slučajnost nego plod dobre igre i zajedništva“, naglašava nekada sjajni srednji bek, a danas osim angažmana u stručnom štabu državnog tima i trener Gračanice.

Do Evropskog prvenstva ima nešto više od šest mjeseci, dovoljno vremena da se BiH dobro spremi za još jedno veliko takmičenje. Međutim, s obzirom da Evropska rukometna federacija još uvijek nije objavila kakve su reprezentativne obaveze do kraja godine, tako ni plan priprema i aktivnosti bh. tima još uvijek nije poznat.

“Čekamo službenu potvrdu od EHF-a kada će biti termini za reprezentacije i utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2025. godine. Vjerovatno će se u oktobru igrati kvalifikacione utakmice, ali nemamo zvanične potvrde. Bez obzira na sve te termine EHF-a vjerujem da ćemo se nastaviti okupljati i mimo toga što je neophodno. Pokušaćemo igrače iz domaće lige ponovo okupiti. Svi su vidjeli da im je put otvoren do reprezentacije iz naših klubova, da se ne mora ići vani kako bi stigli do državnog tima. Ono što je sigurno selektor nikoga neće zapostaviti, nego će jedva čekati da onome ko zasluži pruži priliku“, rekao je Doborac.

Smajlagićev asistent ističe da o žrijebu grupa za Evropsko prvenstvo i eventualnim željama za rivale u grupi nisu ni pričali jer je to nebitno.

“Treba pustiti da se sve slegne. Naravno da smo sretni što smo se plasirali. Sada moramo sve dobro analizirati i nedostatke popraviti do Evropskog prvenstva. Jedino je sigurno da nas tamo čekaju sve vrhunske ekipe i da ćemo se morati dobro pripremiti za EURO 2024“, kazao je Doborac.

U reprezentaciji BiH je nekoliko bivših saigrača Damira Doborca s kojima je godinama dijelio svlačionicu u državnom timu. Svakako najviše vremena je saigrač bio sa današnjim kapitenom iskusnim 39-godišnjim Mirsadom Terzićem.

“Iskreno malo mi je bilo čudno u početku. Ima tu dosta momaka s kojima sam igrao, ali sa Terzićem najduže. Nije bilo jednostavno, ali to je igrač s kojim je bila milina igrati, a i sada sarađivati na ovaj način“, zaključio je Doborac.

  • Žrijeb grupa za EURO 10. maja –

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo, koje će se od 10. do 28. januara 2024. godine održati u Njemačkoj, zakazan je za 10. maj u Dizeldorfu.

Reprezentacije učesnice, njih 24, prilikom žrijeba biće podijeljene u četiri “šešira“.

Prvi “šešir“: Švedska, Španija, Danska, Francuska, Norveška, Island.

Drugi “šešir“: Njemačka, Holandija, Slovenija, Mađarska, Portugal, Austrija.

Treći “šešir“: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Češka, Srbija, Sjeverna Makedonija.

Četvrti “šešir“: Švajcarska, Rumunija, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Farska Ostrva.

Reprezentacije će na EP-u biti podijeljene u šest grupa sa po četiri selekcije, a plasman u drugi krug ostvariće po dva prvoplasirana tima.

AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU