3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Ponovljeno suđenje – Bjelić, Šarić i Hasić osuđeni na ukupno 29 godina zatvora

  ()

  Nakon okončanja ponovljenog postupka, Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Hasiba Bjelića i Emira Šarića za organizirani kriminal u vezi s utajom poreza i pranjem novca i osudilo ih na po 13 godina zatvora.

  Trećeokrivljena u ovom predmetu – Ferida Hasić, koja se tereti za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca, osuđena je na tri godine zatvora.

  Krivičnopravna sankcija izrečena akterima tog slučaja u ponovljenom suđenju identična je izrečenoj u ranijem postupku, početkom jula 2018. godine.

  Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u martu, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu/nepravomoćnu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

  Sud je nakon analize/ocjene izvedenih subjektivnih i objektivnih dokaza (iskaza svjedoka, nalaza vještaka i materijalnih dokaza) utvrdio da su stekla obilježja krivičnog djela za koja se akteri tog slučaja terete, te utvrdio njihovu odgovornost za inkriminacije iz perioda 2010-2016. godina, obuhvaćene optužnicom.

  Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe “Umax Group” i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela “Emiran”, terete se da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela utajili porez u iznosu višem od četiri miliona KM, odnosno da su zajedno s trećeokrivljenom Feridom Hasić, koja je bila član kriminalne grupe kojom su rukovodili Bjelić i Šarić, ‘oprali’ više od 20 miliona KM.

  Četvrti član te grupe Zehrid Bjelić je u bijegu i nedostupan je pravosudnim organima BiH.

  Kako je Sud utvrdio, na temelju fiktivnih ugovora sa spomenutim ino-firmama, novac je transferiran/uplaćivan na devizne račune Bjelića i Šarića, otvorene u više banaka, koji su oni koristili u privatne svrhe, za kupovinu više nekretnina, uključujući zemljište, stanove…, pritom izbjegavajući plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

  Odlukom Suda oduzeta im je imovina pribavljenja izvršenjem spomenutih krivičnih djela, koja postaje vlasništvom FBiH, te je nadležnim institucijama naloženo da u skladu s presudom pravo vlasništva upišu u korist Federacije BiH.

  Radi se o ranije ‘zamrznutoj’ višemilionskoj nepokretnoj i pokretnoj imovinom, te novac deponovan na računima kod različitih banaka a, između ostalog, benzinska pumpa Umax Group u Vogošći i studentski hotel Emiran u Nedžarićima, općina Novi Grad, kojima od februara 2017. godine upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

  Bjeliću i Šariću je Rješenjem Suda produžen pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke Suda.

  Prema presudi, u izdržavanje kazne kada/ako postane pravomoćna bit će uračunato i vrijeme koje su prvo u drugookrivljeni proveli u pritvoru od 7. jula 2016. godine.

  Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije Sud je u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti – raniju neosuđivanost, porodične prilike, te korektno držanje okrivljenih, a kao otežavajuću manipuliranje velikim novčanim iznosima.

  Inače, presuda u tom predmetu čitana je duže od dva sata, što, između ostalog, svjedoči o opsegu inkriminacija i složenosti njihovog dokazivanja.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO