Petak, 23 travnja, 2021

Ponovo veliki broj novozaraženih u Sarajevu

U Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu testirano je 214 uzoraka na koronavirus, a 78 je pozitivih i svi su iz Kantona Sarajevo.

U klinikama KCUS-a smještena su 144 bolesnika sa kliničkom slikom Covid-19, a 27 je izrazito teških bolesnika u intenzivnim njegama. Na Podhrastovima je 90 bolesnika, a 17 u intenzivnoj njezi.

Sa današnjim danom 33 uposlenika KCUS-a su pozitivna na koronavirus, a 18 u izolaciji. Ukupno 254 uposlenika su danas s posla odsutna po osnovu bolovanja.  

– S obzirom na činjenicu da u KCUS imamo i 301 uposlenika sa invalidnošću druge kategorije, to je ukupno 554 uposlenika koji ne mogu dežurati. Pritisak na KCUS ozbiljno bolesnih raste pa molim građane da budu strpljivi i disciplinovani da bi mi mogli pružiti adekvatnu uslugu svima kojima je potrebna. Činjenica je da je porast zaraženih i bolesnih veći, vjerovatno će i rasti, ali je važno da ne bude naglog priliva prevelikog broja bolesnih. Molim sve građane da pomognu da prođemo kroz ovaj treći val što je moguće bezbolnije, da propisno nose maske pokrivajući nos i usta, da često peru ruke, izbjegavaju svaku vrstu okupljanja, prozrače često prostorije u kojima borave. I zdravstveni radnici se razbolijevaju u većem broju pa molim da nam pomognete u pokušaju da zaštitimo sistem od koga svi bolesnici ovise, i oni koji trebaju liječenje, a nisu Covid bolesnici, i odrasli i djeca. Također, obavjestavam sa su naši uposlenici sa mikrobiologije-dijagnostička disciplina, izolovali novi soj virusa tzv britanski soj. Od 18 uzoraka naših bolesnika kod 15 je izolovan taj novi, mutirani soj, kazala je za Hayat prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

- Oglašavanje -

Oslobodjenje portal

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x