Poplave na sjeveroistoku BiH: U Čeliću stanje elementarne nepogode, pet porodica evakuisano

Usljed obilnih padavina izlile su se lokalne rijeke i uzrokovale poplave na sjeveru i sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Najteža je situacija u opštini Čelić, gdje je sinoć proglašeno stanje elementarne nepogode. 

Izlili su sve rijeke i vodotoci. Poplavljeno je više od 50 stambenih i poslovnih objekata, a pet porodica je izmješteno iz svojih kuća. 

U prekidu su brojni putni pravci i uništeni su manji mostovi.

Porast svih vodotoka zabilježen je i u Živinicama, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata i Gračanici gdje je rijeka Spreča poplavila desetine hektara zasijanog poljoprivrednog zemljišta i izlila se na magistralni put M-4. 

U Banovićima je prijavljeno pokretanje nekoliko manjih klizišta. 

Prolom oblaka u Tuzli i Lukavcu izazvao je poplave na nekoliko raskrsnica jer kanalizaciona mreža nije mogla prihvatiti ogroman priliv voda. Ovdje nije bilo plavljenja stambenih objekata.

Poplave su zabilježene i u općinama Lopare, Ugljevik i Teslić. Poplavljeno je i nekoliko prometnica u Prnjavoru i Vitezu.

Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila je na moguće bujične poplave u slivovima Krivaje, Spreče, Usore, Tinje, Une i Sane. 

U većem dijelu sjeveroistočne Bosne kiša je prestala padati. Ekipe civilne zaštite i dežurnih službi su na terenu, saniraju štete i pripremaju se za nove najavljene padavine.

BHRT/ANADOLIJA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU