Porasla cijena benzina i dizela u BiH

Vozače u Bosni i Hercegovini ne benzinskim pumpama jutros su dočekale nove cijene goriva, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, gorivo je u Federaciji BiH poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 8. februara 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,36 do 2,61 KM/litru;

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,31 do 2,66 KM/litru.

Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate („Službene novine Federacije BiH“, broj 26/21), kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine, iz Sektora za cijene i analizu tržišta, za portal Radiosarajevo.ba.

Iz Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine su još ranije naglasili da privredna društva, pravna i fizička lica formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta.

Slična situacija sa poskupljenjem goriva je i u drugom bh. entitetu Republika Srpska.

Kako smo saznali iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS, litar BMB 95 u ovom bh. entitetu trenutno košta 2,34-2,43 KM, a dizela ED5 2,32-2,45 KM, dok su cijene tečnog naftnog gasa 1,49-1,56 KM, u zavisnosti od regije i distributera.

Prema podacima Zavoda za statistiku BiH, u decembru prošle godine gorivo je u prosjeku koštalo oko 2,35-2,30, a u istom mjesecu 2020. godine između 1,80-1,73 KM.

IZVOR: radiosarajevo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU