-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Porezna uprava FBiH: U 140 kontrola zatečeno 28 radnika na crno

  ()

  Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su u toku inspekcijskog nadzora 15. jula na području 20 općina izvršili 140 kontrola.

  Kontrole su vršene u općinama Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Zenica, Kakanj, Visoko, Maglaj,Tešanj, Usora, Žepče, Olovo, Breza, Zavidovići, Domaljevac, Orašje i Odžak.

  Otkriveno je 28 neprijavljenih radnika, 40 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i osam objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

  Zapečaćena su 22 objekata, a u 67 slučajeva  izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 166.200 KM i to zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja

  Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

  Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

  Poziv je upućen o građanima da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi, a pozivaju i računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

  Svaka prijava imat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno na e-mail: [email protected] ;i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

  Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti, koje su započete 8. jula, na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćeno je iz Porezne uprava FBiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO