-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Porezna uprava – Od januara do jula uplaćeno 3.049.846.477 KM javnih prihoda

  -

  Porezni obveznici Federacije Bosne i Hercegovine, u periodu januar – juli 2019. uplatili su 3.049.846.477 KM direktnih poreza, doprinosa, taksi i naknada, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

  U strukturi direktnih poreza, od januara do jula je naplaćeno poreza na dobit 242.768.756 KM, a za mjesec juli 32.375.102 KM. Porez na imovinu naplaćen je u iznosu od 64.475.294 KM, a za mjesec  juli 8.810.696 KM. Ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 371.582 KM, u juliu 61.139 KM.

  Porez na dohodak naplaćen je s 243.561.617 KM, u julu 34.685.384 KM; naknade i takse s 245.634.961 KM, u julu 35.345.007 KM.

  U periodu januar – juli 2019. naplaćeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosi za slučaj nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 2.086.718.115 KM, a za mjesec juli 301.579.013 KM.

  U strukturi doprinosa, od januara do jula je naplaćeno doprinosa za PIO/MIO 1.161.522.498 KM, a za juli 167.170.169 KM; doprinosi za zdravstveno osiguranje naplaćeni su u iznosu od 828.600.555 KM, a za mjesec juli 120.480.800 KM;
  doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti naplaćeni su u iznosu od 96.595.062 KM, a u mjesecu julu 13.928.043 KM.

  Prema službenim evidencijama iz Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 31. 7. 2019. godine je 535.119. U taj broj nisu uključene osobe koja prihode ostvaruju po osnovu ugovara o djelu, privremenim i povremenim poslovima i ugovora o autorskom djelu.

  Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da posluju legalno, da njihov novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

  Porezna uprava poziva obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

  Porezna uprava će na sve načine pomagati obveznike koji pokazuju da imaju namjeru i žele da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema obveznicima koji ih žele izbjeći te preduzetim mjerama i aktivnostima ove obveznike usmjeriti na zakonito postupanje.

  Porezna uprava želi biti partner obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

  Porezna uprava zahvaljuje svim medijima za saradnju. Smatra da su izvještavanjem o radu doprinijeli njenom transparentnijem radu i jačanju ukupne svijesti poreznih obveznika da izmiruju svoje obaveze. Poziva medijske kuće da i dalje prate rad Porezne uprave.

  Porezna uprava poziva računovodstvenu i revizorsku profesiju da radi na način koji služi javnom interesu i da postupa u skladu s važećim zakonima, kao i da se suzdrži od bilo kojeg ponašanja koje može štetiti javnom interesu i biti diskreditirajuće za računovodstvenu i revizorsku profesiju.

  Odgovornost računovođe nije isključivo u tome da se zadovolje potrebe pojedinačnog poslodavca nego da postupa u skladu s važećim propisima i tako djeluje u javnom interesu.

  – Vaša struka može i treba da ima značajnu ulogu u sprečavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih lica na način da svojim savjetima i radnjama utičete da ova lica ne vrše nezakonite radnje, a da one koji to čine prijavite Poreznoj upravi. Kako ne biste bili učesnici u vršenju nezakonitih aktivnosti, pozvamo vas da Poreznoj upravi prijavite sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti. Budite partner i saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja – citat je iz saopćenja.

  Porezna uprava Federacije BiH poziva sve radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste tu upravu. Sve prijave bit će ozbiljno i temeljito razmotrene i po njima će se postupiti u skladu sa zakonom, nadležnostima i raspoloživim kapacitetima te će biti poduzete sve raspoložive mjere kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

  – Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Učinite korak i pomozite sebi. Porezna uprava je odlučna da vam pomogne! Da li ste vi odlučni da pomognete sebi? Budite partner Porezne uprave u sprečavanju rada nacrno! Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Zajedno učinimo društvo pravednijim – citat je iz saopćenja.

  Svaki prijavitelj imat će punu diskreciju, a prijave može dostaviti anonimno putem: e-maila: [email protected] ;i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
  besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.
  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO