15.5 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

Porezni obveznici u FBiH duguju više od 3,1 milijardu KM (VIDEO)

Prema podacima Porezne uprave FBiH, saldo duga u postupku prinudne naplate s krajem 2022. godine iznosi više od 3,1 milijardu KM.

Direktor Uprave Šerif Isović izjavio je danas na godišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je stanje tog duga zabrinjavajuće, te precizirao da broj poreznih obveznika u prinudnoj naplati iznosi 78.144.

Dodao je da je Porezna uprava FBiH u protekloj godini prikupila  6,4 milijarde KM javnih prihoda iz svoje nadležnosti, što predstavlja rast naplate od 13,7 posto u odnosu na 2021. godinu.

Isović je pojasnio da su doprinosi činili 68,7 posto ukupno prikupljenih prihoda, a prihodi od direktnih poreza 19,5 posto.

Naveo je da je najviše prikupljeno u Sarajevskom kantonu – 2,3 milijarde KM, zatim u Tuzlanskom 1,1 milijardu KM, te Zeničko-dobojskom 843.415.389 KM.

Isović je dodao da je, prema podacima Porezne uprave, u 2022. u FBiH bilo 538.312 zaposlenih osoba, što je za jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu. U strukturi zaposlenih, 56 posto je bilo muškaraca, a 44 posto žena.

Istakao je da je Uprava u 2022. izvršila 6.742 inspekcijska nadzora u okviru kojih su dodatno utvrđene obaveze od 115.306.384 KM i procijenjena utaja poreza od 8.349.038 KM.

Također, Isović je naglasio da značajan problem toj instituciji predstavlja višegodišnji nedostatak kadrova, budući da ima 27 posto manje zaposlenika u odnosu na sistematizovani broj radnih mjesta. Poseban problem, kako je rečeno, predstavlja značajan odliv IT stručnjaka.

Najavio je da će u narednom periodu kontinuirano promovisati dobrovoljno, pravovremeno i tačno prijavljivanje i plaćanje poreznih obaveza i značaj poštivanja poreznih propisa.

Isović je pozvao porezne obveznike da pravovremeno i tačno prijavljuju svoje porezne obaveze, da posluju legalno, da svoj novac koriste za razvoj i isplatu plaća zaposlenicima, a ne da novac troše na plaćanje kazni i kamata. (Fena)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU