Porodice 18 žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za njihov ukop 11. jula u Potočarima

Porodice 18 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine do sada su dale saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari  11. jula ove godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić je u razgovoru za Fenu kazala kako očekuju da će ovaj broj biti značajno veći, jer će u narednom periodu uslijediti konačne identifikacije žrtava za koje je do sada pristigao DNK nalaz o njihovim identitetu, a čiji se posmrtni ostaci nalaze u Podrinje identifikacionom projektu (PiP) u Tuzli.

– Porodice imaju vremena da se na ovaj korak odluče do početka jula, kada se obično i zaključuje broj žrtava koje će se u Potočarima ukopati za tu godinu – napomenula je Fazlić.

Po njenim riječima, u prostorijama PiP-a nalaze se i posmrtni ostaci 35 žrtava genocida koje čekaju saglasnost za ukop. Pojasnila je da su porodice ovih žrtava ranije obavile zvaničnu identifikaciju, ali saglasnost za njihov ukop nije data.

– Razlog tome je uglavnom oskudnost posmrtnih ostataka koji su pronađeni, zbog čega je za porodicu izuzetno teško odlučiti samo jednu, dvije ili pak nekoliko kostiju konačno spustiti u mezar – navodi Fazlić.

Istovremeno, na identifikaciju od strane članova porodica čekaju posmrtni ostaci još 79 žrtava, za koje je dobiven identitet putem DNK metode.

Fazlić navodi da se i u ovom slučaju porodice nadaju da će biti pronađeni još neki dijelovi skeleta ovih žrtava kako bi i oni bili pridodani ranije pronađenim, te zajedno ukopani.

– Ipak, vrijeme prolazi, a posmrtni ostaci nekih žrtava se u mrtvačnici nalaze već više od decenije. Upravo zbog toga, Institut poziva porodice onih žrtava čiji su posmrtni ostaci identifikovani da daju svoju saglasnost za njihov ukop.

Već sada, na osnovu intenzivnih aktivnosti Instituta, kada su u pitanju konačne identifikacije, imamo zakazan niz termina kako bi porodice potvrdile identitete žrtava dobivene DNK analizom i dale saglasnost za ukop – istaknula je Fazlić.

Kaže da ove godine, svakodnevno, pozivaju porodice žrtava za koje je pristigao DNK nalaz o identitetu, da identifikuju svoje najmilije i daju saglasnost za njihov ukop.

– Cijenimo da je mnogo humanije posmrtne ostatke spustiti u zemlju od njihovog čuvanja isuviše dugo, u vrećama na policama u mrtvačnici, ma koliko teško bilo suočiti se s takvom odlukom. Ipak, uvijek imamo razumijevanja za porodice kojima je to isuviše bolno – kazala je Fazlić.

Naglasila je da Institut za nestale osobe BiH neće prestati s potragom i svi posmrtni ostaci koji budu naknadno pronađeni svakako će biti pridodani onim ranije ukopanim, tokom postupka reekshumacije, tako da nema mjesta bojazni da se i ti posmrtni ostaci neće ukopati ukoliko budu naknadno pronađeni. 

– Istovremeno, dok više od stotinu posmrtnih ostataka čeka na odluku porodica o potvrdi identiteta i ukopu, u prostorijama PiP-a se nalaze i posmrtni ostaci 93 žrtve koje ne mogu biti identifikovane. Naime, u odnosu na ove žrtve je izolovan DNK profil, ali već godinama nema podudaranja tog profila sa uzorcima krvi članova porodica nestalih žrtava – kazala je Fazlić.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU