Poskupljenja ugrožavaju rad javnih kuhinja

Rast cijena je osjetila i dijaspora kojoj ostaje sve manje sredstava da donira javnim kuhinjama, kao što je to naučila činiti

Održavanje javnih kuhinja u Bosni i Hercegovini postaje sve teže. Pored činjenice da se ekonomska kriza odražava na povećan broj siromašnih, postoje i drugi faktori koji utiču na smanjeni priliv donatorskih sredstava.

– Mi trenutno imamo oko 250 korisnika javne kuhinje Imaret u Bihaću, taj broj je oduvijek varirao između 200 i 300. Nove korisnike najčešće dobijamo na preporuke humanih ljudi koji primijete da u određenim mjestima postoje osobe koje teško žive. Tako smo nedavno uvrstili jednu porodicu sa djecom iz Bosanskog Petrovca. Ipak, ne možemo reći da je broj korisnika u velikom porastu, kazao nam je Alen Prošić, direktor Merhametove javne kuhinje u Bihaću.

TEŠKA ZIMA

Ali ono što je zabrinjavajuće, po njegovim riječima, jesu poskupljenja.

– Nama je postalo mnogo teže usljed poskupljenja goriva, jer sad nas mnogo više košta da dostavimo potrebnu pomoć siromašnim. Također, rastu i zakupi skladišnih prostora koji su nam neophodni za namirnice. Kada smo kod namirnica, kruh je bio 70 feninga, a sada je 1,70 KM. Naši donatori, koji su u najvećem broju naši građani u dijaspori, također su pogođeni poskupljenjima, od energenata do kirija, postaje im sve teže da za sve to zarade, a ostaje im i sve manje i manje da bi imali da udjeljuju, kazao je Prošić.

Za javnu kuhinju Imaret, njene korisnike pa i donatore, dolazi teška i neizvjesna zima. Nakon nje dolazi i ramazan, kada se za javnu kuhinju prikupi najviše pomoći, a i ovaj put sveti mjesec će biti najbolji pokazatelj za Merhamet koliko je stanje u društvo ozbiljno.

NOVI DONATOR

Mladić koji po cijeli dan cijepa drva, pa od svoje dnevnice 20 KM donira javnoj kuhinji, znak je da ima nade

– Ipak, u svakoj poteškoći ima i svijetlih primjera koji nam daju nadu. Tako smo nedavno dobili novog donatora, radi se o jednom mladiću iz Bihaća koji nam je donio 20 KM od svoje dnevnice koju zaradi cijepajući ljudima drva za ogrjev. To nas je jako dirnulo, pogotovo kada smo saznali da je završio Pedagoški fakultet, ali da za njega nema posla u struci, ispričao nam je Prošić.

U javnoj kuhinji Imaret su i njemu željeli pomoći, međutim, mladić je kazao da je zadovoljan i poslovima na dnevnicu.

On kao i mnogi drugi vrijedni mladići koji žele da rade do svojih dnevnica mogu doći radeći teške pomoćne i fizičke poslove, jer za takvu vrstu poslova postaje gotovo nemoguće pronaći pomoć.

oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU