-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Poštarina od 1,80 KM je (ne)legalna: Predložena zabrana naplate!

Poštarina od 1,80 maraka za dostavu paketa (koji ne podliježu carinskom pregledu) izaziva nezadovoljstvo velikog broja građana Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Senaid Begić inicirao je zabranu naplate ove poštarine ocijenivši je “nelegalnom”,a mi smo za komentar o inicijativi pitali i BH Poštu i HP Mostar.

Podsjetimo, ovu poštarinu naplaćuju sva tri javna operatera u Bosni i Hercegovini. Naplata se vrši bez obzira na to što je poštarina plaćena u odlaznoj pošti.

“S obzirom na to da je poštarina za sve pakete već plaćena u odlaznoj pošti, poštanski emiteri su uvođenjem naplate duple poštarine prekršili Zakon o poštama Bosne i Hercegovine po članovima 5. i 6, Zakon o poštanskom prometu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i odredbe Svjetske poštanske konvencije 15.5. i 15.2. koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina”, naveo je u inicijativi.

Podsjetio je na dopis Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Agenciji za poštanski promet Bosne i Hercegovine u kojem je naglašeno sljedeće:

“Potrebno je da hitno postupite, u skladu sa sa svojim obavezama propisanim članom 10. st: (1) i (2), te nadležnostima iz stava (5) tač: b), d) e) istog člana, a u vezi člana 9 stav (3) Zakona o poštama Bosne i Hercegovine, a što predstavlja prekršaj u skladu sa članom 21. navedenog zakona.

(RADIOSARAJEVO )

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU