Poštarina od 1,80 KM je (ne)legalna: Predložena zabrana naplate!

Poštarina od 1,80 maraka za dostavu paketa (koji ne podliježu carinskom pregledu) izaziva nezadovoljstvo velikog broja građana Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Senaid Begić inicirao je zabranu naplate ove poštarine ocijenivši je “nelegalnom”,a mi smo za komentar o inicijativi pitali i BH Poštu i HP Mostar.

Podsjetimo, ovu poštarinu naplaćuju sva tri javna operatera u Bosni i Hercegovini. Naplata se vrši bez obzira na to što je poštarina plaćena u odlaznoj pošti.

“S obzirom na to da je poštarina za sve pakete već plaćena u odlaznoj pošti, poštanski emiteri su uvođenjem naplate duple poštarine prekršili Zakon o poštama Bosne i Hercegovine po članovima 5. i 6, Zakon o poštanskom prometu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i odredbe Svjetske poštanske konvencije 15.5. i 15.2. koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina”, naveo je u inicijativi.

Podsjetio je na dopis Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Agenciji za poštanski promet Bosne i Hercegovine u kojem je naglašeno sljedeće:

“Potrebno je da hitno postupite, u skladu sa sa svojim obavezama propisanim članom 10. st: (1) i (2), te nadležnostima iz stava (5) tač: b), d) e) istog člana, a u vezi člana 9 stav (3) Zakona o poštama Bosne i Hercegovine, a što predstavlja prekršaj u skladu sa članom 21. navedenog zakona.

(RADIOSARAJEVO )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU