POSTOJI NEKOLIKO NUSPOJAVA Idealno je vrijeme za vježbanje na otvorenom, ali prvo morate znati par stvari

Ukoliko ste od onih koji su se ipak odvažili na vježbanje to je pohvalno, ali isto tako znamo da nije lagano, posebno zbog vrućina u zatvorenim prostorima.

Zato, ne odustaje od vježbanja, ali svakako se probajte “preseliti” na otvoreno.

Iako je vježbanje na otvorenom daleko prijatnije od onog u teretani i fitnes centru, neke stvari treba da imate na umu, kako ne biste iskusili nuspojave poput sunčanice ili dehidracije.

Vježbajte ujutro

Jutarnje vježbe su daleko preporučljivije od vježbi tokom ostatka dana. Rano ustajanje i vježbanje pomoći će vam pri izbjegavanju temperatura kao prvo, a zatim će vam i biti prigodan test za provjeru sposobnosti i izdržljivosti.

Jutarnje vježbe povećavaju otkucaje srca što je korisno za zdravlje, prije nego što vlaga u toku dana učini svoje i spusti ih ispod normale. Na ovaj način vaše tijelo će se ujedno privići na više temperature bez doživljavanja bilo kakvog šoka.

Nosite odgovarajuću odjeću

Može vam se činiti da je pamučna odjeća savršena, i zaista jeste jer se u njoj osjećate prijatno, ali tokom vježbanja stvari su drugačije. Sintetički materijali specijalno dizajnirani za upijanje znoja, koji koži omogućavaju da diše su daleko preporučljivija varijanta. Izbor u pogledu šortseva, biciklističkih, trenerki, helanki ili trikoa zavisi isključivo od vrste treninga koji ste imali na umu, a svakako je preporučljivo da svaki komad odjeće bude što svijetlije boje.

Unosite dovoljno tečnosti

Suvišno je napominjati da je od ključne važnosti unošenje dovoljne količine tečnosti, ali ne možemo to da zaobiđemo. Ukoliko odstupite od ovog pravila, efikasno vježbanje će izostati a pritom ćete se još i osjećati malaksalo i iscrpljeno do krajnjih granica. Pobrinite se da dnevno u organizam unesete minimum dvije litre tečnosti, i da u kraćim pauzama u toku vježbanja svakako pijete vodu.

Ne zaboravite kremu za sunčanje

Vježbanje na otvorenom nije preporučljivo bez adekvatne UV zaštite. Koliko god vam sunce djelovalo bezazleno čak i u jutarnjim satima, nesumnjivo je da ćete prije ili kasnije smetnuti s uma da vam osim korisnog vitamina D, ono može donijeti i velike probleme na zdravstvenom polju. Nije potrebno da kompletno tijelo zaštitite od sunčevih zraka, ali lice, ramena, dekolte i područje vrata su obavezni, pišu Novosti.

BONUS VIDEO:

POSTOJI NEKOLIKO NUSPOJAVA Idealno je vrijeme za vježbanje na otvorenom, ali prvo morate znati par stvari appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU