Potpisan Sporazum o saradnji za realizaciju specijalističkih edukacija o primjeni propisa u oblasti nasilja u porodici

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković i direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić potpisali su Sporazum o saradnji za uvođenje specijalističke obuke za sudije i javne tužioce, koji će se realizovati u 2022. godini.

Ova obuka postat će dio plana i programa Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH (CEST), što predstavlja veliki napredak u institucionalizaciji ravnopravnosti spolova u sudskoj praksi, saopćeno je iz Gender centra FBiH.

Direktorica Vuković istakla je da će se na ovaj način osnažiti cjelokupni multisektorski timovi koji sarađuju na predmetima nasilja u porodici u svih deset kantona u Federaciji BiH.

Prema riječima Murtezića Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, kao nosilac procesa izgradnje i osnaživanja pravosuđa, ovim edukacijama nastoji usmjeriti profesionalni razvoj sudija i tužilaca, te unaprijediti strateško i sveobuhvatno djelovanje na poslovima prevencije nasilja i jačanja mehanizama odgovora na slučajeve nasilja u porodici.

Edukacije o temi „Primjena propisa u oblasti nasilja u porodici” za nosioce pravosudnih funkcija bit će provedene u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Tuzli, a osim sudija i tužitelja, prisustvovat će policijski službenici i socijalni radnici.

Sporazum je podržan iz sredstava FIGAP II programa kojeg realizira Gender centar Federacije BiH, saopćeno je iz ovog centra.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU