Potpisan sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare Kantona Sarajevo, najavljena potpuna reforma šumarstva

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJP “Sarajevo – šume“ Samir Omerović potpisali su danas sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.

Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće “Sarajevo – šume“ preostalih 2.100.000 konvertibilnih maraka.

Kako je nakon potpisivanja sporazuma ministar Delić kazao novinarima, do potpisivanja sporazuma došlo je nakon stupanja na snagu novog Zakona o šumama Kantona Sarajevo, obzirom da je novim zakonom predviđena formalno – pravna infrastruktura za pokretanje ovog proizvodnog procesa.

Stupanjem na snagu Zakona o šumama 18. augusta, donošenjem podzakonskih akata u Ministarstvu privrede, kao što je Odluka o uslovima i načinima prodaje šumskih drvnih sortimenata i šumskih nedrvnih proizvoda, ali i neophodnim dopunama i izmjenama internih akata našeg kantonalnog preduzeća, stekli smo uvjete za potpisivanje sporazuma za realiazaciju projekta izgradnje prvog javnog proizvodnog pogona u okviru našeg kantonalnog preduzeća“, izjavio je ministar Delić.

Istakao je i da su u pripremi već javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku tehničkog postrojenja za prozivodnju peleta.

Pripremljen je dinamički plan i do kraja ove sedmice, a najkasnije početkom naredne sedmice će ići javni poziv za izradu idejnog rješenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, raspisat će se javni poziv i za kupovinu zemljišta.

Obzirom da je zakon o javnim nabavkama kompleksan, ne možemo projicirati kad će sve biti realizovano, ali ono što je sigurno da ne možemo očekivati da ćemo s proizvodnjom početi do početka ovogodišnje sezone grijanja.

Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne godine mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj kantonalnoj peletari“, pojasnio je ministar Delić.

Direktor Omerović detaljnije je pojasnio smisao i svrhu osnivanja ovog proizvodnog pogona, istakavši da je ovo najveći investicioni projekt ovog kantonalnog preduzeća, te potcrtao dugoročne benefite koji se očekuju realizacijom ovog projekta.

Ovdje nije samo riječ o peletari, ovdje je riječ o konverziji izdanačkih degradiranih šuma u visokokvalitetne šume.

Također, ono što je posebno bitno naglasiti da smo mi izmjenama zakona o šumama krenuli u kompletnu reorganizaciju preduzeća ‘Sarajevo-šume’ i u protekla dva mjeseca uporedo s pripremama za osnivanje peletare, a u saradnji s Ministarstvom privrede, mi smo napravili niz sistemskih izmjena u preduzeću.

Donesen je niz novih pravilnika, uredbi i odluka kako bi se ovaj projekt realizirao od početka do kraja kako treba, ali i kako bi gazdovanje šumama uskladili s novim ekološko prihvatljivim tehnologijama“, kazao je direktor Omerović.

On je naveo i je da Kanton Sarajevo izmjenama Zakona o šumama jedini kanton u Federaciji koji je stekao uvejete da pokrene proizvodni pogon jer, kako je istakao, u Zakonu i podzakonskim aktima uvršten je proizvod, odnosno šumska biomasa, što je osnovni preduvjet da bi kantonalno preduzeće uopće moglo krenuti s ovim vidom proizvodnje.

Izmjenama Zakona i pokretanjem proizvodnog pogona, kao i nizom drugih sistematskih izmjena Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa „Sarajevo – šumama“ kreće u potpunu reformaciju šumarstva i gazdovanja šumskim resursima, istaknuto je na potpisivanju.

SDA iako je znala da Zakon stupa na snagu samo dan prije kritikovala Delića

Iako su iz Stranke demokratske akcije znali da Zakon o šumama Kantona Sarajevo mora stupiti na snagu prije prvih koraka na osnivanju peletare, samo dan prije nego je stupio na snagu ovaj zakon kritikovali su ministra Delića.

Ukoliko to nisu znali, tim više je i zabrinjavajuće.

Skupštinska većina i Vlada Kantona Sarajevo odbacili su zimus sve ijedan amandman Kluba SDA, među kojim je bio i prijedlog izgradnje fabrike peleta u Kantonu Sarajevo. Par mjeseci kasnije, kantonalna vlast je po uvježbanom scenariju taj prijedlog prepakovala i podmetnula kao vlastitu mjeru odgovora na energetsku krizu i problem zagađenja zraka.

‘Trojkin’ dežurni pripovjedač bajki, ministar privrede Adnan Delić tom prilikom pompezno je objavio da će Ministarstvo privrede, u saradnji s KJP ‘Sarajevo – šume’ d.o.o. do kraja godine kupiti zemljište, urediti i rekonstruirati postojeće objekte, nabaviti prateću opremu i mašine, te otvoriti fabriku peleta, koja će smanjiti zagađenost i stabilizirati cijenu peleta u Kantonu Sarajevo.

Šta je Adnan Delić do sada uradio na otvaranju peletare, osim što je na nepotrebnu ekskurziju u Dubai, potrošio pola vrijednosti te fabrike? Je li poput svog kolege i imenjaka Štete, Delić također ponudio svoje senzacionalno obećanje, kako bi potakao odgovornost nosilaca izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo? Građani Sarajeva jednom i drugom ministru, uskoro će poručiti: bajke su na drugom spratu“, kazali su iz SDA prije samo šest dana.

The post Potpisan sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare Kantona Sarajevo, najavljena potpuna reforma šumarstva appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU