Potraga za radnicima: Osim Njemačke odliv radne snage i prema Norveškoj

Veliki odliv radne snage, osim Njemačke, mogli bi očekivati i prema Norveškoj.

Ovaj put kompanije ove zemlje dolaze direktno u Bosnu i Hercegovinu, u potrazi za radnicima. Uz organizovane razgovore u nekoliko bh. gradova tražit će kvalificirane radnike automobilske industrije. Hoćemo li ovaj put izgubiti mehaničare, tehničare, autolakirere?

Slađan Ivanković nakon više od tri desetljeća rada u Bosni i Hercegovini, zajedno sa suprugom odlazi u Sloveniju. Plan mu je, kaže, odraditi još koju godinu, kako bi u ostvario dodatna primanja, svjestan, kaže, da od penzije u Bosni i Hercegovini, do koje mu je ostalo nekoliko godina, neće moći živjeti.

“Imam 57 godina, i 35-36 godina radnog staža. Planiram da odem u Evropsku uniju da ponovno započnem svoj život, vozeći kamion. Neki pokušaj pred penziju da ostavarim neka normalna ljudska prava, da mogu od nečeg da živim”, rekao je Ivanković.

Sada stranci dolaze direktno da biraju kvalificirane radnike, za rad u njihovoj državi. Norveške kompanije ovaj mjesec planiraju dolazak u BiH. Organiziranim događajima širom BiH, traže mehaničare, tehničare autolakirere. Od organizatora ovih događaja nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije, koliko radnika planiraju zaposliti i uz koje uvjete. Praksa je ovo koja olakšava odlazak radnika smatraju u udruženju poslodavaca.

“Kad imate nešto ogranizovano, kad imate agencije koje se brinu, da organizuju dokumentaciju koja je potrebna, da organizuju prijevoz i smještaj, onda je puno lakše našim radnicima. Teško je da netko direktno traži posao vani, pogotovo ako ne znaju jezik”, kazao je Adnan Smailbegović, iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Trend odlaska radne snage problem je s kojim se Bosna i Hercegovina suočava godinama, a uz ovakve događaje kada stranci dolaze po naše radnike mogao bi samo biti brži i masovniji.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU