Potrošio 500 miliona funti u razvoj elektroautomobila i odustao

U projekat njegovog razvoja trebalo je da uloži čak 2 milijarde funti

Britanska kompanija Dyson, u vlasništvu inovatora Jamesa Dysona, poznata je po svojim usisivačima i kućnim aparatima radikalno drugačijeg dizajna i vrlo dobre funkcionalnosti, ali i po visokim cijenama tih proizvoda.

A onda, u septembru 2017. ser James Dyson je objelodanio plan da do 2020. godine predstavi “potpuno drugačiji” električni automobil. Kako je tada naveo, u projekat njegovog razvoja trebalo je da uloži čak 2 milijarde funti.

Automobil je trebalo da bude specifičnog dizajna i namijenjen ekskluzivnoj ciljnoj grupi kupaca, a ne masovnoj prodaji – što je plan sličan onom koji je imao Elon Musk kada je početkom ovog vijeka osnovao kompaniju Tesla za proizvodnju luksuznih i brzih električnih automobila.

Međutim, u oktobru 2019, nakon nekoliko godina razvoja i potoršenih 500 miliona funti, Dyson je shvatio da njegov projekat ipak neće donjeti očekivane rezultate. Pošto je pokušao da pronađe kupca za tehnologiju i koncept, i u tome nije uspeo, i zvanično je odlučio da od svega digne ruke, piše b92.

Pola godine kasnije, ser Dyson je u razgovoru za Sunday times otkrio kako je trebalo da izgleda njegov ekskluzivni električni automobil koji je tokom razvoja imao kodnu oznaku N526.

Sa dužinom od 5 metara, širinom od 2 metra i visinom od 1,7 metara, N526 je zamišljen kao vozilo u koje komforno može da se smjesti do sedam osoba.

Prototip sa fotografije izgleda kao krosover sa velikim točkovima i niskom siluetom, kao i veoma zakošenim vetrobranskim staklom.

Dyson N526 na tržištu je trebalo da se suprotstavi Teslinom Modelu X, ali nakon odustajanja britanske kompanije od daljeg razvoja ovog automobila, to se neće dogoditi. Bilo je predviđeno da cena ovog automobila startuje od 150.000 funti.

Ser James Dyson se smatra najbogatijim Britancem, a procenjuje se da je “težak” oko 16 milijardi funti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU