Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora KPZ Sarajevo

Kako je saopćilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Amera Softića, bivšeg direktora Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo i Ediba Termiza, bivšeg zapovjednika zatvorske straže.

Optuženi su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Terete se da su od marta 2016. do maja 2017. godine kao saivršioci u svojstvu službenih osoba vršili nezakonito činovanje zatvorske policije.

Dakle, Edib Termiz je vršeći dužnost zapovjednika zatvorske straže po ovlaštenju direktora Amera Softića, podnosio prijedloge za unaprjeđenje zatvorskih stražara.

Nakon toga je optuženi Softić znajući da predloženi kandidati ne ispunjavaju uvjete, donio i potpisao šest rješenja o njihovom unaprjeđenju u viši čin.

Tako su nezakonito dodijelili više činove i šestorici zatvorskih stražara omogućili korist.

Optuženi Softić tereti i za unaprjeđenje Ediba Termiza također suprotno Uredbi o oznaci i znački, uniformi, službenim zvanjima i oznakama zatvorske policije – straže.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu zabranu vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije optuženima u trajanju od dvije godine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 26 svjedoka i izvođenje više od 50 materijalnih dokaza, naveli su iz Tužilaštva KS.

The post Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora KPZ Sarajevo appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU