Potvrđena optužnica protiv Nedime Zulić iz Cazina za zloupotrebu položaja

Rješenjem Općinskog suda u Cazinu od 12. oktobra potvrđena je optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Nedime Zulić iz Cazina zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženoj se stavlja na teret da je od septembra do 8. oktobra 2019.godine kao službena osoba v.d. direktora ZU „Doma zdravlja Cazin“ s ciljem da Z.R. pribavi korist u vidu napredovanja u službi  uputila Upravnom odboru te ustanove prijedlog dopune Pravilnika o organizaciji i  sistematizaciji radnih mjesta u kojem je predložila da se iza riječi završen fakultet zdravstvenih studija VII stepen doda riječ ili završen Prirodno-matematički fakultet iako je znala da isti  nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim je propisano da zdravstveni radnici moraju imati obrazovanje zdravstvenog usmjerenja.

Nakon toga je optužena razriješila S.S., koja je bila na poziciji Šefa laboratorijske dijagnostike, čime ju  je degradirala i uskratila pravo na položajni dodatak na platu, a za navedeno radno mjesto donijela odluku o imenovanju Z.R. i na taj način Z.R. pribavila korist u vidu napredovanja u službi i ostvarivanju položajnog dodatka na plati čime je počinila krivično djelo iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, saopćeno je iz Kantonalno tužilaštvo USK Bihać.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU