Povećan broj šumskih požara/ Iz MUP-a upozoravaju na kazne zatvora od 3 mjeseca do 3 godine!

Obavještavamo građane da je i pored brojnih upozorenja koja su blagovremeno upućena prema javnosti, došlo do znatnog povećanja broja šumskih požara, koji su u posljednje vrijeme sve učestaliji i koji imaju za posljedicu veliku materijalnu štetu na privrednim i društvenim dobrima.  

U prilog tome govori činjenica da je samo u toku proteklih 7 dana na području našeg kantona evidentirano preko 50 požara, koji su rezultat krajnje neodgovornog i protivzakonitog ponašanja pojedinaca, koji će biti sankcionisani u skladu sa važećim zakonskim propisima i procedurama.

U cilju suzbijanja i sprečavanja navedenih požara,  policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa nadležnim organima i institucijama poduzimaju intenzivne mjere i radnje, koje uključuju između ostalog i pojačano prisustvo na terenu, te dokumentovanju i dokazivanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti.

Još jednom napominjemo da za šumske požare kojima je izazvana  opća opasnost, slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom kantonalnom tužilaštvu, za koje je u članu 323. KZ FBiH propisana kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine. Također, zbog izazivanja šumskih požara sa manjom materijalnom štetom slijedi podnešenje prekršajnih prijava, odnosno naloga u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo SBK/KSB.

U narednom periodu službenici policije će i dalje raditi na sankcionisanju svih odgovornih počinilaca, kako bi se u što većoj mjeri doprinijelo smanjenju broja ovakvih požara i njihovih posljedica.

Ovom prilikom još jednom apelujemo na građane da poštuju zakonske propise i da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenim površinama, naročito u blizini šume i bez nadzora, te da sve nezakonite slučajeve blagovremeno prijave u najbližu policijsku stanicu pozivom na besplatan telefonski broj 122.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU