POVIJESNI DAN: U Vitezu osnovan ogranak Matice hrvatske

Vitežani su dugo čekali, 180 godina rada i djelovanja Matice hrvatske je proteklo da bi skupina iskusnih te mladih kulturnjaka, javnih radnika i intelektualaca utemeljila ogranak Matice hrvatske u Vitezu.

Naime, u utorak, 21. lipnja 2022. godine održana je Osnivačka skupština Matice hrvatske Vitez na kojoj je donesen Statut Matice hrvatske Vitez te izabrana tijela koja će voditi ovu, najstariju i najugledniju hrvatsku udrugu koja je davne 1842. godine utemeljena kao Matica ilirska, na poticaj grofa Janka Draškovića, istaknutog političara i najstarijega člana hrvatskoga narodnog preporoda. Matica je prošla kroz slavnu ali i burnu prošlost, a u godini u kojoj obilježava 180 godina osnutka dočekala je ozbiljno širenje na srednju Bosnu i osnutak ogranka u središtu BiH, Vitezu. Vitez, ne samo kao geografsko, nego i gospodarsko, kulturno i znanstveno središte hrvatskog bića u Središnjoj Bosni bit će prava matica svima koji žele  promicati nacionalni i kulturni identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak hrvatskog naroda.

Miro Gavran: Matica hrvatska je vaša, dobrodošli ste u svoj Zagreb Osnivačkoj skupštini posebnu pozornost i važnost dao je dolazak visokog izaslanstva Matice hrvatske iz Zagreba na čelu s predsjednikom Matice Mirom Gavranom, koji je u svome obraćanju istaknuo kako ogranak Matice u Vitezu nije jedan u nizu, nego jedan od najvažnijih te da je u rekordnom vremenu jedan ogranak ispunio sve preduvjete kako bi dobio zeleno svjetlo od središnjice Matice za utemeljenje. Posebno je pohvalio aktivnosti inicijativnog odbora u Vitezu i kazao da su Vitežani dobrodošli u Zagreb te da imaju otvorena vrata za realizaciju svih važnih ideja i ciljeva. “Od ogranka Matice hrvatske u Vitezu imamo značajna očekivanja, vjerujem u vas, imate naše puno povjerenje i potporu”, kazao je Gavran.

Uz Gavrana u izaslanstvu Matice bili su i dopredsjednik Damir Zorić te gospodarski tajnik Ivica Nuić.

U svojstvu gosta nazočnima se obratio i dopredsjednik središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović koji je kazao kako su Napredak i Matica temeljne hrvatske udruge i kao takve moraju surađivati i biti ono što narod od njih i očekuje u punom smislu. “Ovim putem napominjem kako Matica i Napredak djeluju u sinergiji te ćemo u vremenu pred nama to jasnije pokazati prema javnosti. Isto očekujem i od naših podružnica te nas stoga raduje utemeljenje Matice u Središnjoj Bosni, a posebno me veseli da su u njoj okupljeni vrijedni i dokazani javni radnici”, kazao je dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović.

Pismo potpore matičarima uputio je i općinski načelnik Boris Marjanović.

Nakon uvodnog dijela održani su izbori za vodstvo Matice hrvatske u Vitezu gdje je za predsjednika izabran viteški književnik i publicista Željko Kocaj, dopredsjednici su Jakov Križanović i Stjepan Alilović, a glavni tajnik Marko Lovrinović. U Predsjedništvo su kao članovi izabrani Nikola Šarić, Ivo Jandrić i Kristina Livančić dok Nadzorni odbor čine Ljilja Marić, Valentin Kafadar te Josip Rajić.

“Ideja utemeljenja Matice hrvatske u Vitezu dugo je prisutna, no u posljednjih nekoliko tjedana provedene su ključne aktivnosti te smo uz veliki poticaj vodstva Matice iz Zagreba svoje aktivnosti konačno okrunili službenim utemeljenjem ogranka. Pred nama je puno posla na ustrojavanju organizacije, no s potporom koja se manifestirala na Osnivačkoj skupštini uvjeren sam kako ćemo realizirati zacrtane ciljeve”, rekao je Kocaj u završnom obraćanju te dodao kako će uskoro javnosti obznaniti više detalja o samim mogućnostima za članstvo u Matici te drugim značajnim tehničkim detaljima.

povijesni dan: u vitezu osnovan ogranak matice hrvatske

www.radiovitez.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU