Povučena inicijativa za smjenu ministra Heleza, rasprava o smjeni Košarca

Predstavnički dom na današnjoj sjednici razmatra inicijativu poslanika: Mire Pekić, Jasmina Emrića, Vlatka Glavaša, Aide Baručije, Branislava Borenovića, Mladena Bosića, Elvise Hodžić, Nenada Grkovića, Šerifa Špage, Darka Babalja i Safeta Keše za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Vijeću ministara BiH Staše Košarca.

U obrazloženju su naveli kako smatraju da Staša Košarac, zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Istaknuli su da javno svjedočenje Sanje Stanković pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma PSBiH o korupciji u pravosuđu o porodičnom nasilju od strane njenog bivšeg supruga Staše Košarca i odbijanju institucija kojima se obratila da je zaštite, jeste eklatantan primjer ignorisanja nasilja nad ženama od strane institucija u BiH.  

U toku je poslanička rasprava o ovoj inicijativi.

Inicijativa poslanika za smjenu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza u Vijeću ministara BiH je povučena.

Zastupnici iz SNSD-a i Srpskog kluba povukli su zahtjev za smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji su podnijeli 27. novembra.

Prethodno su inicijativu za “rekonstrukciju Vijeća ministara BiH” podnijeli Sanja Vulić, Obren Petrović, Nebojša Radmanović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović, rekao je da je odluka o povlačenju inicijative “dio dogovora” da se ne bave smjenama u Vijeću ministara, već dogovoraju o stvarima koje su važne kada je u pitanju evropski put BiH.

Sanja Vulić (SNSD), jedna od potpisnica inicijative, pojasnila je da je grupa zastupnika iz entiteta Republika Srpska odustala od inicijative nakon konsultacija i informacija koje su saznali u posljednja 24 sata.

Opozicioni poslanik Branislav Borenović (PDP) ovu je odluku SNSD-a protumačio kao novu “trgovinu” pozicijama.

Na dnevnom redu današnje sjednice trebala je biti i inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Vijeću ministara BiH Staše Košarca, a koju su uputili poslanici Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo.

Kako su naveli u obrazloženju, smatraju da Staša Košarac, zbog povezivanja s porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Nakon polusatne pauze će se pristupiti glasanju o dnevnom redu.

federalna.ba/AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU