Poznata beogradska virologinja Ana Gligić: ”Virus je oslabio, drugog talasa neće biti”

Iskusna i poznata virologinja poziva na oprez od sezonske gripe

Dr. Ana Gligić, poznata beogradska virologinja koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazala je već ranije da će epidemije koronavirusa širom svijeta početi slabjeti od u maju.

“Virus je definitivno oslabio. Do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i zbog mjera koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojem virus može opstati”, kazala je Gligić na Slobodnu Dalmaciju pa dodala:

“Volim reći da su ljudi virusu slijepa ulica.”

Gligić dodaje da je virus već sada toliko slab da 50 posto onih i koji se zaraze više neće imati nikakve simptome. Osim, naravno, onih slabijeg imuniteta.

Dr. Gligić uvjerena je da drugog vala epidemije na našim prostorima neće biti. Ističe da se mogu pojaviti tzv. džepovi, odnosno manja žarišta poput onog na Braču. Strahuje od toga i u Srbiji zbog posljedica prosvjeda koji se tamo događaju.

“To su džepovi, žarišta, zato ih i nazivamo prirodno-žarišnim infekcijama i nikada ne znate gdje se još mogu pojaviti, ali to više nije epidemija, pogotovo ne na razini koju smo imali u ožujku. Takva žarišta treba u početku prepoznati i sanirati da se ne bi počela širiti. Već u lipnju moći će se slobodno putovati, a nadam se da će biti još više turizma i putovanja u srpnju i kolovozu”, dodaje Gligić.

Iskusna i poznata virologinja poziva na oprez od sezonske gripe

“Pojedinačni slučajevi mogu biti zahtjevni samo ako se poklope sa sezonom gripe. Imate naravno takve koji opet dođu. Slično je s mišjom groznicom ili zapadnonilskom groznicom. One nisu svake godine epidemične, ali su prisutne. No i ako se to dogodi, neće biti sadašnjih brojki oboljelih po bolnicama”, kaže Gligić pa dodaje da cjepivo neće doći još barem 16 mjeseci:

“Nije isključeno da nakon što konačno dobijemo cjepivo za 16 mjeseci, virus opet doživi mutaciju pa nam za dvije godine bude potrebno novo”, zaključuje Gligić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU