Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu održat će se od 28.8. do 3.9.2020. godine

Najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini Pozorišne/Kazališne igre BiH, 39-e po redu, održat će se od 28.8. do 3.9.2020. godine. U takmičarskom dijelu gledat ćemo šest predstava koje su prošle selekciju, od 14 koliko ih je bilo u konkurenciji. Ključ grada Jajca ove godine, u sedam festivalskih dana, brižno će čuvati glumac i reditelj Velimir Pšeničnik-Njirić, prvak drame HNK Mostar, glumac s četrdeset godina profesionalnog igranja na pozornici, saopćeno je ovo na Press konferenciji upriličenoj danas u Jajcu.

Na Press konferenciji selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica na Sveučilištu u Mostaru zvanično je objavila rezultate ovogodišnje selekcije Pozorišnih/Kazališnih igara BiH, a o Igrama su govorili Edin Hozan Načelnik općine Jajce i predsjednik Vijeća Igara i Smiljka Brtan direktorica JU Doma kulture Jajce i direktorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

„Situacija u kojoj se našao i naš grad, država, ali i cijeli svijet, ograničenja koja su bila na snazi i mjere, nisu nam dozvolili da Igre održimo u njihovom već ustaljen terminu u mjesecu junu. Ne želeći ugroziti ničije zdravlje, a ipak održati Igre, odlučili smo se za pomjeranje termina, a ne odgađanje, jer su nam Pozorišne/Kazališne igre BiH veoma važan događaj. Uz sve izazove koji su pred nama, Igre će se održati u novom terminu za koji mislim da je dobar. Uložićemo napor da spremno dočekamo glumce u gradu i ugostimo sve zaljubljenike u teatar“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Održavanje 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH bilo je planirano u periodu od 25. juna do 3. jula ove godine. Međutim, zbog situacije uzrokovane korona virusom i poštivanja propisanih mjera zaštite Igre se, ove godine, igraju, odnosno održavaju u pomjerenom terminu, jer Jajce je svjesno da je pozorište magično mjesto za uvijek nove, neobične susrete sa samim sobom, ljudima i svijetom oko sebe. Tako će 39. Pozorišne/Kazališne igre BiH biti održane od 28. augusta do 3. septembra 2020. godine.

„Osim natjecateljskih predstava profesionalnih kazališta očekuje nas i ove godine bogat prateći program: izložbe, promocije knjiga, hommage nedavno preminulom profesoru i teatrologu Nedžadu Fejziću redovnom sudioniku i nezaobilaznom gostu svih poslijeratnih Igara. Također, u organizaciji Doma kulture biće upriličena i radionica za djecu o tome kako nastaje predstava. Okrugli stol nakon svake predstave vodit će Zoran Mlinarević profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu“, istakla je direktorica JU „Dom kulture“ Jajce i direktorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine Smiljka Brtan koja je uputila riječi zahvalnosti Općini Jajce i Načelniku Edinu Hozanu za nesebičnu podršku Festivalu, kako u finansijakom tako i u organizacionom smislu.

Selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica istakla je da su okolnosti u kojima je radila pri odabiru predstava uveliko otežale njen posao i stavile je na veću odgovornost.

„Ono što mi je bilo izazovno ove godine kao selektorici je činjenica da mi je bilo onemogućeno uživati u svim izvedbama teatarski, u njihovoj ljepoti, što teatar razlikuje od svih ostalih medija umjetnosti, jer je to njegova čar, njegov život da se događa ovdje i sada. Dakle, zbog ekraniziranog posredništva, jer smo svi, pa tako i ja, morali prihvatiti okolnosti onakve kakve jesu i donijeti najbolje odluke u takvim okolnostima. Drago mi je da su u ovakvim okolnostima organizatori odlučili da ovaj festival kao najstariji teatarski festival u BiH ne gubi svoj kontinuitet“, istakla je selektorica Tina Laco i naglasila da se svih četrnaest prijavljenih predstava mogu svesti pod zajednički nazivnik, magijsku nit stalnog pitanja, a koja povezuje sve ove predstave: Tko smo mi; Tko sam ja kao čovjek?

Odgovor na to pitanje na različite načine nudit će odabrane predstave:

  1. „Ukulele Jam“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
  2. „Škola za žene“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka
  3. „Identitluk“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar
  4. „Dogville“ Narodnog pozorišta Sarajevo
  5. „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla
  6. „Nije čovjek ko ne umre“ Pozorišta Prijedor.

Tina Laco diplomirala je hrvatski jezik i književnost i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Također je diplomirala Glumu na Fakultetu humanističkih nauka na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Doktorsku disertaciju na temu „Bosanskoheregovačka teatrologija nakon drugoga svjetskog rata“ odbranila je na Poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (područje – teatrologija).

Zaljubljenici u pozorište i umjetnost uopće i ove godine moći će uživati uz Pozorišne/Kazališne igre BiH u gradu Jajcu koje već desetljećima ljubomorno čuva unutar svojih zidina predivna iskustva, nezaboravna druženja, ali prije svega rađa veliku ljubav prema pozorištu. Vjerujemo da će epidemiološka situacija u zemlji i svijetu biti dobra, i da će se 39. Pozorišne/Kazališne igre održati u najljepšem ljetnom okruženju.

Vrata grada Jajca biće otvorena za glumce i ljubitelje pozorišta od 28. augusta do 3. septembra kada će Ključ grada Jajca biti u rukama glumaca.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU