-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

Pravilnik o upravljanju dronom u BiH: Vlasnici će morati položiti ispit i posjedovati policu osiguranja

U “Službenom glasniku BiH” objavljen je pravilnik kojim se uređuje upotreba dronova u BiH i na ovaj način je regulirana upotreba letjelica koje su postale veoma popularne u posljednjih nekoliko godina, a koje su se koristile, praktično, bez ikakvih pravila.

Pravilnikom o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima, kako je njegov puni naziv i koji je sačinila Direkcija za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), dronovi su kategorizirani, regulirano je gdje i kada se mogu koristiti, a vlasnici će biti upisani u evidenciju i morat će položiti ispit za upravljanje dronom, prenosi “Mondo”.

U Pravilniku piše da se odnosi na dronove do 25 kilograma težine i ne primjenjuje se na letjelice koje koriste državni organi (vojska, policija, služba traganja i spašavanja, carina, sigurnosno-obavještajne službe i slično), osim što će i oni morati upisati dronove u evidenciju. Također, odredbe Pravilnika se ne primjenjuju na dronove čija je maksimalna masa pri polijetanju manja ili jednaka 248 grama (0,248 kg), kao i na letenje dronova unutar zatvorenih objekata.

Vlasnik drona (fizička ili pravna osoba), koji ima prebivalište ili je registriran na teritoriju BiH, morat će osobno podnijeti zahtjev na propisanom obrascu za upis u evidenciju drona, a za svaki dron koji se upiše u evidenciju, BHDCA dodjeljuje evidencijsku oznaku.

  Markotić: Virus u Hrvatsku unijeli naši građani, a ne strani državljani

Upis će se morati produžiti svake tri godine. Zanimljivo je da će operater drona morati posjedovati potvrdu o poznavanju zrakoplovnih propisa za operatera drona, a potvrda će se stjecati polaganjem ispita i provjerom poznavanja pravila letenja i propisa iz oblasti zrakoplovstva i propisa o dronovima.

Vlasnici će morati imati policu osugiranja za dron.

Nekomercijalno letenje pravilnikom je dozvoljeno samo danju i unutar vidnog polja operatera drona, a nije dozvoljeno iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih zrakoplova na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara.

Nije dozvoljen ni let iznad skupa ljudi na udaljenosti manjoj od 50 metara, kao ni iznad industrijskih zona, veleposlanstava, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na udaljenosti manjoj od 500 metara.

Pravilnik o uvjetima za izvođenje letačkih operacija dronovima objavljen je u Službenom glasniku BiH 18. kolovoza i stupa na snagu osam dana nakon donošenja, a primjenjivat će se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

  Pripadnici pete Pješadijske brigade OS BiH svečano dočekani iz mirovne misije iz Afganastina

U Direkciji za civilno zrakoplovstvo potvrdili su da objava u Službenom glasniku BiH (broj 51/20) znači da pravilnik stupa na snagu kako je propisano, a da sa za sve nejasnoće vlasnici dronova mogu javiti direkciji. Pravilnik pročitajte OVDJE.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU