Predavanjem dr.Mirze Baručije i dr. Aide Vatreš u Travniku kompanija Bosnalijek obilježila “Ljubičasti dan”


U skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek, nastavlja biti značajan oslonac društvenoj zajednici s velikom podrškom u obilježavanju „Ljubičastog dana“.

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana podrške osobama s epilepsijom „Ljubičasti dan”, održano je danas u amfiteatru IUT Travnik  a predavanje  je održao dr. neurolog Mirza Baručija, šef odjela neurologije u Novoj Biloj.

Na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku (IUT) dr. Mirza Baručija, specijalista neurologije, šef Odjela neurologije Hrvatske bolnice „Dr. Fra Mato Nikolić” Nova Bila, održao je stručno predavanje na temu „Kvalitet života oboljelih od epilepsije”.

Nakon dr.Baručije predavanje na temu liječenja epilepsije imala je dr.Aida Vatreš, specijalista neuropsihijatrije Kantonalne bolnice Travnik, koja je održala predavanje na temu “EXMAL- značaj u liječenju epilepsije”.

predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan”

predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan”

Nakon predavanja, održano je savjetovalište za osobe oboljele od epilepsije i ljekare iz različitih zdravstvenih ustanova sa područja Srednjobosanskog kantona te je istaknuta važnost edukacije stručne i opće populacije o epilepsiji, oboljelima i njihovim pravima kao ravnopravnim članovima društva.

predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan” predavanjem dr.mirze baručije i dr. aide vatreš u travniku kompanija bosnalijek obilježila “ljubičasti dan”

Tokom svih godina obilježavanja „Ljubičastog dana” naglašavana je važnost edukacije opće populacije radi širenja znanja i formiranja ispravnih stavova o oboljelima, njihovim pravima i mogućnostima da budu korisni i ravnopravni članovi zajednice.

Broj oboljelih od epilepsije je u stalnom porastu, među kojima su najčešće djeca i osobe mlađe životne dobi koji uz pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje mogu ostvariti zadovoljavajuću kvalitetu života u svim njegovim aspektima.

„Ljubičasti dan” je manifestacija pokrenuta 2008. godine, s ciljem podizanja svijesti o epilepsiji na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Kao zaštitni znak manifestacije izabrana je vrpca boje lavande koja je međunarodna boja epilepsije jer se povezuje s osjećajem usamljenosti kao učestaloj posljedici društvene stigmatizacije i izolacije osoba koje boluju od ove bolesti.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU