Predmet o nabavci respiratora – Sud BiH djelimično uvažio žalbu Tužiteljstva BiH

Sud Bosne i Hercegovine djelomično je uvažilo žalbu Tužiteljstva BiH na raniju odluku tog suda.

Ovo je vezano za predmet koji se odnosi na nabavku respiratora, kojom nije prihvaćeno određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “Srebrene maline” Fikretu Hodžiću.

Sud BiH im je ranije odredio mjere zabrane sastajanja sa svjedocima, kao i međusobno komuniciranje osumnjičenih.

Novim rješenjem Suda BiH, osumnjičenima se zabranjuje međusobno komuniciranje, kao i kontaktiranje sa svjedocima, uključujući približavanje na 50 metara, te razgovor s bilo kim o tom predmetu.

Novalić, radi redovnog obavljanja svoje funkcije, može izuzetno komunicirati sa svjedocima i drugim osobama na udaljenosti manjoj od 50 metara, ali i dalje ne smije razgovarati o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je obavijestiti tužioca.

Tužiteljstvo BiH se danas oglasilo saopćenje u kojem ističe da nije tačna informacija nekih medija da je Sud uvažio žalbu Tužilaštva, jer je Tužilaštvo tražilo pritvor.

– Nakon zaprimanja drugostepenog rješenja Suda o žalbi Tužiteljstva, a kojim su precizirane izrečene mjere zabrane prema osumnjičenim osobama, Tužiteljstvo može priopćiti javnosti da bez obzira na nastalu situaciju nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Radi transparentnosti postupka i pravodobnog izvještavanja javnosti, informiramo javnost da je Tužiteljstvo predsjedniku Suda BiH, uputilo pismo u kojem ga je izvjestilo da Tužiteljstvo nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU