PREDNOSTI ZA TRUDNICE Ovu namirnicu rijetko jedemo, a daje energiju i jača imunitet

Bogata je hranjivim materijama i u njoj se vijekovima uživa u različitim kulturama širom svijeta. Danas doživljava ponovni porast popularnosti zbog svojih impresivnih pozitivnih dejstava na zdravlje.

Goveđa džigerica spada u iznutrice, ima jak ukus i jaku teksturu uz visoku koncentraciju vitamina, minerala i drugih bitnih nutrijenata.

Jedna porcija goveđe džigerice(oko 85 grama) sadrži približno 160 kalorija, 4,5 grama ugljenih hidrata, isto toliko ukupnih masti, 25 grama proteina, natrijum, bakar, cink, selen, fosfor, gvožđe, kalijum, vitamine A, D i B6, B12, prenosi Zadovoljna.rs.

Povećava nivoe energije

Visok sadržaj vitamina B i gvožđa u goveđoj džigerici podržava proizvodnju energije i bori se protiv umora. Tome doprinose riboflavin, pantotenska kiselina, niacin, folati, vitamin B6 i tiamin. Gvožđe iz džigerice je važno za transport kiseonika i proizvodnju energije, a goveđa jetra je takođe bogata bakrom, koji pomaže u apsorpciji gvožđa.

Podrška imunitetu

Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema. Cink se, na primjer, smatra čuvarom imunološke funkcije i važan je za pravilno funkcionisanje imunih ćelija.

ODRŽAVANJE ZDRAVE ISHRANE ZA RAZVOJ DJETETA Namirnice koje bi trudnice trebalo da izbjegavaju

Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju. A pošto je džigerica jedna od namirnica sa najviše B vitamina i gvožđa, nije iznenađenje da je ključna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Vitamin B12 je posebno neophodan za rad crvenih krvnih zrnaca, a folat i gvožđe, pored ostalih vitamina i minerala, tome pomažu.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Holin u goveđoj džigerici je važan za zdravlje mozga i može podržati pamćenje, učenje i raspoloženje. Jedno istraživanje u Еgiptu sa blago anemičnom djecom uzrasta od tri do devet godina ispitivalo je efekat jedenja prženih mesnih ćuftica od džigerice na anemiju, nedostatak vitamina A i kognitivne funkcije. Jedna grupa dece je dobijala obroke džigerice tri puta nedjeljno tokom 90 dana, dok kontrolna grupa nije.

Obrok s džigericom je povećao unos gvožđa i vitamina A kod djece koja su ga uzimala, što je pozitivno uticalo na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Prednosti za trudnice

Sadržaj folne kiseline u goveđoj džigerici je ključan za razvoj fetusa i prevenciju urođenih mana. Međutim, trudnicama se savjetuje da se konsultuju sa svojim ljekarom o količini unosa jetre jer previše vitamina A ponekad može izazvati probleme.

Vid, zubi, kosti…

Vitamin A iz goveđe džigerice će pozitivno uticati na vid, imunološku funkciju i rast ćelija, a vitamin B12 je neophodan za proizvodnju energije, rad nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Bakar podržava funkciju enzima, oporavak tkiva i apsorpciju gvožđa.

Holin iz džigerice će podržati zdravlje mozga, ćelijsku signalizaciju i metabolizam masti, dok će fosfor pomoći zdravlju zuba i kostiju.

JOŠ JEDNO POIGRAVANJE VLASTI SA OSJETLJIVIM KATEGORIJAMA Vukomanović: Čekajući besplatne prenatalne testove trudnice se porode!

Smatra se i da konzumacija goveđe džigerice pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju zdravlja jetre, a blagotvorno djeluje i na zdravlje kardiovaskularnog sistema, poboljšava krvni pritisak i cirkulaciju, poboljšava kvalitet sperme i jajnih ćelija, a takođe i povećanje izdržljivosti organizma i smanjenje rizika od raznih upala.

Rizici i neželjeni efekti

Uprkos prednostima, važno je poznavati neke potencijalne nedostatke, među kojima je visok sadržaj vitamina A, čiji prekomjerni unos može biti toksičan, pa je umjerena konzumacija neophodna, posebno za trudnice.

Goveđa džigerica ima relativno visok nivo holesterola, tako da ljudi sa visokim holesterolom treba da konzumiraju goveđu džigericu umjereno.

Takođe, goveđa džigerica može da stupi u interakciju sa određenim lijekovima, pa se savjetuje da se konsultujete sa ljekarom prije konzumiranja.

U svakom slučaju, goveđa džigerica se lako priprema – od jednostavnog pečenja ili prženja sa lukom, do kuvanja i pravljenja namaza sa začinima po želji. Ako niste ljubitelj iznutrica ili gulaša i drugih jela od džigerice, na tržištu postoje kapsule koje sadrže koncentrovanu džigericu, ali ih koristite samo uz savjet ljekara.

BONUS VIDEO:

PREDNOSTI ZA TRUDNICE Ovu namirnicu rijetko jedemo, a daje energiju i jača imunitet appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU