Predstavljanje zbirke priča Biber 05 u Travniku

U Travniku će u srijedu 24. maja, biti predstavljena višejezična zbirka kratkih priča sa konkursa Biber 05. Autorice i autori iz regiona razgovarat će o značaju društveno angažovane književnosti i umjetnosti uopšte.

Događaj se organizira u prostoru “Ex Ponto” – mjesto susreta Rodna kuća Ive Andrića, Travnik 24. svibnja/ maja 2023. godine, od 19:00h.

U razgovoru će učestvovati autori/ce objavljenih priča sa konkursa “Biber 05”: Slađana Nina Perković (Banja Luka), Senad Jusić Čupo (Bugojno), Ante Storić (Šibenik),
kao i Davorka Turk (Biber tim, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd), te članica žirija Lejla Kalamujić (Sarajevo). Moderator razgovora će biti Enes Škrgo. Organizatori su: Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, Zavičajni muzej Travnik i Bosanski kulturni krug.

Zbirke priča koje će biti predstavljene u Travniku, zapravo su plodovi “Biber 05″ konkursa za kratke priče na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Također je riječ o pričama koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratnim pričama , onim pričama koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima.To su istovremeno i hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve- navodi se u saopćenju CNA Sarajevo/Beograd.

Konkursi i sve zbirke priča su višejezični i na njima mogu da učestvuju autorice i autori koji pišu na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku.

Elektronska izdanja svih „Biber” zbirki mogu se naći na stranici
https://biber.nenasilje.org/biber-price/ i besplatne su za preuzimanje.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU