13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Predstavljanje zbirke priča Biber 05 u Travniku

U Travniku će u srijedu 24. maja, biti predstavljena višejezična zbirka kratkih priča sa konkursa Biber 05. Autorice i autori iz regiona razgovarat će o značaju društveno angažovane književnosti i umjetnosti uopšte.

Događaj se organizira u prostoru “Ex Ponto” – mjesto susreta Rodna kuća Ive Andrića, Travnik 24. svibnja/ maja 2023. godine, od 19:00h.

U razgovoru će učestvovati autori/ce objavljenih priča sa konkursa “Biber 05”: Slađana Nina Perković (Banja Luka), Senad Jusić Čupo (Bugojno), Ante Storić (Šibenik),
kao i Davorka Turk (Biber tim, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd), te članica žirija Lejla Kalamujić (Sarajevo). Moderator razgovora će biti Enes Škrgo. Organizatori su: Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, Zavičajni muzej Travnik i Bosanski kulturni krug.

Zbirke priča koje će biti predstavljene u Travniku, zapravo su plodovi “Biber 05″ konkursa za kratke priče na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Također je riječ o pričama koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratnim pričama , onim pričama koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima.To su istovremeno i hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve- navodi se u saopćenju CNA Sarajevo/Beograd.

Konkursi i sve zbirke priča su višejezični i na njima mogu da učestvuju autorice i autori koji pišu na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku.

Elektronska izdanja svih „Biber” zbirki mogu se naći na stranici
https://biber.nenasilje.org/biber-price/ i besplatne su za preuzimanje.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU